Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dostupnost praktických lékařů se v Přerově navýší díky dotaci. Zubaři ale zájem neprojevili

Částkou v celkové výši 400 tisíc korun by měla přerovská radnice podpořit dvě přerovské ordinace praktických lékařů. Město chtělo dotaci původně poskytnout jednomu žadateli, stejného hodnocení ale dosáhli dva zájemci, a město obnos zřejmě zdvojnásobí. Finanční pobídka naopak nezafungovala při hledání nového zubaře, zájem o působení v Přerově stomatologové neprojevili.

Nedostatkem praktických lékařů v Přerově se zastupitelé zabývali letos na jaře, kdy se rozhodli vyhlásit dotační program s částkou 200 tisíc korun. "Tuto částku jsme chtěli poskytnout jednomu žadateli, který provozuje praxi od 1. ledna roku 2021 nebo si ji do konce letošního roku hodlá zřídit. O dotaci se přihlásili dva lékaři - Denisa Vitásková, která ordinuje U Výstaviště, a Ladislav Štěpánek, který má praxi v ulici Na Odpoledni," uvedl náměstek primátora Petr Kouba (ODS).

O dotačním titulu v tomto případě rozhodlo losování, oba žadatelé totiž splnili kritéria a při bodovém hodnocení dosáhli stejného počtu bodů. V něm uspěl Štěpánek, který převzal praxi po lékařce, která tu léta působila, v kartotéce má 1400 jmen a další zájemce o péči přibírá. Peníze chce využít mimo jiné na nákup přístrojového vybavení či vyšetřovacích lůžek. Radní však nakonec doporučili zastupitelům, aby stejnou částku přiznali v individuální dotaci i druhé zájemkyni, jejíž ordinaci navštěvuje 1300 pacientů a pacienty rovněž stále přijímá. O této variantě bude rozhodovat zastupitelstvo na zářijovém zasedání.

Jeseník hledá nového praktického lékaře pro dva tisíc pacientů. Nabízí 150 tisíc, byt, auto a další bonusy

Jesenická poliklinika se pustila do hledání nového praktického lékaře poté, co náhle skončila jedna ze zdejších lékařek a dva tisíce pacientů zůstaly bez lékařské péče. Nabízí zařízenou ordinaci, jednorázový příspěvek 150 tisíc korun, služební...

 

Zastupitelé se na jaře zabývali rovněž nedostatkem zubních lékařů v Přerově a také pro ně vyhlásili dotační program, který by je mohl motivovat. O dotaci 200 tisíc korun ale neprojevil žádný ze stomatologů zájem, dodala mluvčí radnice Lenka Chalupová.

S nedostatkem praktických lékařů se potýká v Olomouckém kraji také například Jeseník. Radnice nedávno na svých stránkách vyvěsila výzvu jesenické polikliniky, která se snaží najít nového praktického lékaře po neočekávaném přerušení provozu ordinace místní lékařky, které se dotklo zhruba dva tisíce obyvatel Jeseníku a okolí. Poliklinika nabízí zavedenou zrekonstruovanou ordinaci, měsíční mzdu až 125 tisíc korun, jednorázový náborový příspěvek ve výši až 150 tisíc korun, ale i služební byt, auto a další benefity. Situaci týkající se horší dostupnosti zdravotní péče v regionu na severu kraje intenzivně řeší také vedení města Jeseníku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, praktický lékař, prevence, lékařská péče, zubní ordinace, Přerov, dotace, zubní lékař, Jeseník, Petr Kouba, ODS, Lenka Chalupová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dostupnost praktických lékařů se v Přerově navýší díky dotaci. Zubaři ale zájem neprojevili  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.