Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Most v Hodolanech obstál v noční zkoušce. Část rušného tahu na Šternberk ale čeká oprava

Čtveřice nákladních aut o celkové hmotnosti 124 tun prověřila konstrukci takřka 40 let starého mostu v Olomouci na pomezí Hodolan a Bělidel. Víkendová noční zátěžová zkouška přinesla uspokojivé výsledky. Most, po kterém denně projíždí 17 tisíc aut a vede tudy i tramvajová trať, ale čeká ještě letos oprava povrchu.

Zátěžovou zkoušku na mostě na silnici I/46 naplánovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o půlnoci ze soboty na neděli s ohledem na hustou dopravu ve směru na Šternberk. „Objednali jsme si diagnostický průzkum tohoto mostu, jehož stáří je 39 let. Na mostě jsou časté deformace povrchu, do mostu zatéká. Zátěžovou zkouškou se ověřuje nosnost konstrukce mostu na zatížení, na které byl most navržen, a také to, zda nosníky jsou v takovém stavu, abychom je mohli pouze sanovat, nebo případně vyměnit celou mostní konstrukci,“ řekl vedoucí provozního úseku olomoucké správy ŘSD Milan Navrátil.

Silničáři plánuji opravy několika úseků na Olomoucku. Asfaltovat se bude i na rondelu u Globusu

I podzimní měsíce přinesou několik rekonstrukcí silnic v Olomouckém kraji, Ředitelství silnic a dálnic plánuje asfaltovat úseky silnic i dálniční nájezdy a sjezdy v regionu. Objížďka čeká řidiče směřující od Šumperka na Mohelnický kopec, či v...

 

Na most kvůli jeho diagnostice najely čtyři nákladní vozy naplněné štěrkem o celkové hmotnosti 124 tun; pod mostem, kde bylo instalováno 18 čidel, v té chvíli začalo měření jeho průhybu. Odborníci při plné zátěži museli počkat na ustálení deformace a po ukončení fáze zatěžování měřili i jeho návrat do původního stavu. Most podle vedoucího zátěžové zkoušky Vladimíra Pudy není v úplně dobré kondici, nejde však o havarijní stav. „Na takových mostech probíhá diagnostika, takzvané přepočty zatížitelnosti a u některých vytipovaných mostů se dělá i zatěžovací zkouška. Je to i jedno z kritérií, jak se bude most rekonstruovat, případně zda bude zdemolován a nahrazen novostavbou,“ uvedl Puda.

Výsledky zjistili odborníci po několika desítkách minut. A pro most na jednom z hlavních olomouckých tahů dopadly dobře. „Měli jsme spočítáno, že maximální průhyb je 6,8 milimetrů, ustálená výchylka ukázala 4,8 milimetrů. Jakkoliv most na povrchu nevypadá dobře, tak ta konstrukce je zdravá,“ prohlásil mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Vytížený průtah Olomoucí čeká oprava. Velkomoravská a Tovární dostanou nový povrch

Oprava povrchu čeká jednu z nejfrekventovanějších silnic v Olomouci na ulicích Velkomoravská a Tovární. Na rekonstrukci průtahu městem aktuálně vybírá Ředitelství silnic a dálnic stavební firmu. Práce se budou týkat i sjezdů a nájezdů nedaleko...

 

I přesto most v nejbližší době čeká letos oprava. „Ještě letos odfrézujeme a nahradíme živičné povrchy, vyspravíme i tramvajovou trať, zrevidujeme zábradlí a připravíme na základě i tohoto testu a dalších diagnostik hloubkovou rekonstrukci, neboť jsme zjistili, že zatéká do vnitřní konstrukce. V horizontu dvou až tří let zde proto zahájíme velkou celkovou rekonstrukci, která prodlouží jeho životnost o dalších 25 až 30 let," dodal mluvčí ŘSD.

Výměna povrchu vozovky na mostě, která je v plánu ještě do konce roku, přinese pro obyvatele Olomouce i dopravní omezení. Zástupci ŘSD ale nepředpokládají, že by byl most zcela uzavřen, na nezbytnou dobu by v případě potřeby byla zavedena kyvadlová doprava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, most, stavba, zátěžová zkouška, Hodolany, Bělidla, Olomouc, Ředitelství silnic a dálnic, oprava, Šternberk, Milan Navrátil, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Most v Hodolanech obstál v noční zkoušce. Část rušného tahu na Šternberk ale čeká oprava  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.