Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Důležitou cyklostezku z Olomouce do Šternberka čekají opravy. Potrvají až do léta

Důležitou cyklostezku z Olomouce do Šternberka, kterou využívají tisíce cyklistů, čekají opravy. V pondělí začnou práce na prvním úseku u Bohuňovic, opravy potrvají až do léta příštího roku. Hojně využívaná trasa slouží jíž řadu let a rekonstrukci nutně potřebovala.

"V některých úsecích je stezka už silně poškozená, povrch je nevyhovující. Mezi Bohuňovicemi a Hlušovicemi bude například rozšířená lávka na dva pruhy. Teď je tam jenom jeden a cyklisté si musí dávat přednost, protože frekvence je na cyklostezce opravdu veliká. U Štarnova je zase silně narušený povrch od kořenů sousedních porostů, bruslaři už tam mají velké problémy," popsal tajemník Mikroregionu Šternbersko David Berka.

Opravy spolknou přes třicet milionů korun, z toho dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury je 27 a od Olomouckého kraje 4,5 milionu korun. "Na opravovaných úsecích dostane cyklostezka nový povrch, budou tam osazeny bezpečnostní prvky, osvícení pomocí solárních světel nebo tam jsou navržené čočky přímo v tělese stezky," dodal Berka. Úpravou projdou také další dřevěné lávky nebo napojení podjezdu pod železničním koridorem v Černovíře, nové budou všechny poškozené prvky. 

Kolem rušného tahu projedou cyklisté bezpečněji. Olomouc otevírá důležitý úsek cyklostezky

Bezpečnější pohyb kolem rušné Chvalkovické ulice umožňuje nový úsek cyklostezky v Olomouci. Stezka měří takřka jeden kilometr a nedaleko pevnůstky v Týnečku navazuje na další trasy. Směrem do města cyklopruh čeká další prodloužení v následujících...

Cyklostezka Hvězdná mezi Olomoucí a Šternberkem patří k páteřním trasám v regionu, poslední úsek byl dokončený už v roce 2014. Stavební úpravy se týkají celého úseku včetně odbočky do Bělkovic – Lašťan, v některých místech ovšem jen částečně. Opravu bude řídit Mikroregion Šternbersko, podílí se města Olomouc a Šternberk a obce Hlušovice, Bohuňovice, Bělkovice-Lašťany a Štarnov.

"Opravy budou probíhat postupně po úsecích, nebude se vše dělat naráz. Někde bude zúžený průjezd, někde bude navržena objízdná trasa. Některé náhradní trasy nebudou vhodné pro bruslaře," upozornil Berka. Opravy mají přesný harmonogram, mikroregion bude na omezení a uzavírky dopředu upozorňovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Cyklostezka Šternberk-Olomouc

Štítky cyklostezka, oprava, páteřní trasa, doprava, Šternberk, Olomouc, Bohuňovice, Štarnov, Mikroregion Šternbersko, Státní fond dopravní infrastruktury, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důležitou cyklostezku z Olomouce do Šternberka čekají opravy. Potrvají až do léta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.