Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Trať z Olomouce do Krnova slaví sto padesát let. Dnes a zítra vyjedou Bardotka nebo Hurvínek a Věžák

Zdá se to neuvěřitelné, ale mezi Olomoucí a Krnovem vyjely první vlaky v roce 1872 po pouhých dvou letech stavby. Po celý víkend se konají oslavy 150 let této trati. Centrem oslav bude tentokrát krnovské nádraží.

Trať vede náročným horským terénem, nachází se zde několik mostů a tunelů. O něčem podobném si dnes můžeme nechat jen zdát. Výročí 150 let však neslaví jen trať, ale také podnik Krnovské opravny a strojírny, který zahájil svou činnost současně s otevřením trati 1. října 1872 a v provozu je dodnes.

Na co se tedy můžeme o tomto víkendu těšit? Vypraveno bude několik zvláštních vlaků z Krnova do Opavy, Bruntálu i Jindřichova ve Slezsku, na nichž se ukáže parní lokomotiva Velký bejček (423.009), motorová lokomotiva 749.250 přezdívaná Bardotka nebo z Olomouce dobře známá dvojice motoráčků Hurvínek a Věžák. Na nádraží v Krnově pak bude probíhat výstava historických vozidel, ukázky hasičské techniky Správy železnic, modelová železnice nebo expozice České pošty a další.

Elektrizace trati na Šumperk má být hotová v prosinci. Vlaky pak pojedou až stovkou

Technicky náročný transport 88 tun vážící mostní konstrukce zvládli stavaři nedaleko Šumperka, kde probíhá další fáze rekonstrukce a elektrizace železniční trati na Uničov. Celý úsek má být hotový na začátku prosince, vlaky zde v budoucnu...

V sobotu 1. října dojde také k navrácení parní lokomotivy BS 200 na podstavec u krnovského nádraží. Zároveň bude od 9 do 17:30 probíhat den otevřených dveří v již zmíněném podniku Krnovské opravny a strojírny, který se nachází v těsné blízkosti železniční stanice.

Jde o poslední železniční akci letošní sezóny, zvláště svezení s lokomotivou Bardotka je díky charakteristickému zvuku jedinečným zážitkem. Více informací včetně jízdních řádů je na webu Vlakem na výlet.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Pospíšil

Štítky železnice, oslava, trať, Bardotka, Olomouc, Krnov, Hurvínek, Správa železniční dopravní cesty, Česká pošta, Opava, Slezsko, Bruntál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trať z Olomouce do Krnova slaví sto padesát let. Dnes a zítra vyjedou Bardotka nebo Hurvínek a Věžák  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.