Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Přerov otevře průpich, má to však háček. Přestane platit zákaz vjezdu těžkých nákladních aut do města

Obyvatelé Přerova netrpělivě čekají na otevření takzvaného průpichu, který by měl zásadně ulehčit dopravě ve městě. Přinese to však jednu nečekanou komplikaci. S otevřením průpichu přestane platit zákaz vjezdu těžkých kamionů do Přerova.

Vedení přerovské radnice nyní narychlo pár dní před otevřením dlouho očekávaného průpichu požádalo ministerstvo dopravy, aby ponechalo v platnosti zákaz průjezdu městem pro vozidla nad 12 tun do doby, než bude v provozu poslední úsek dálnice D1 kolem Přerova. Průpich se otevře příští týden v pondělí, zákaz vjezdu pro těžké kamiony platil pouze po dobu jeho výstavby.

"Zaslali jsme ministru dopravy dopis, v němž ho žádáme, aby tento zákaz platil až do doby, než bude dokončena dálnice D1 Říkovice – Přerov. Chceme tímto předejít tomu, že si přes město budou řidiči nákladního tranzitu zkracovat cestu," vysvětlil náměstek primátora Přerova pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO). 

Ministerstvo zatím nesdělilo, jak rychle o žádosti rozhodne. "Uvedenou žádost Přerova jsme dostali a budeme se jí zabývat," odpověděl na dotaz mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Pro řidiče kamionů je asi výhodnější riskovat pokutu, říká k porušování zákazů přerovský radní

Zhruba šest týdnů zbývá do dokončení přerovského průpichu, dopravní stavby za takřka 200 milionů korun. Auta projíždějí zatím po jednom z jízdních pásů, který někdy s potížemi odvádí z města intenzivní provoz. Od listopadu by měla Přerovu ulevit...

Podle náměstka Navrátila projíždělo frekventovanou Polní ulicí v minulosti dvacet tisíc aut denně, z toho čtyři a půl tisíce nákladních vozidel. "Díky zákazu vjezdu vozidlům nad 12 tun se situace zlepšila, protože většina řidičů se Přerovu vyhnula," uvedl Navrátil.

Těžká nákladní vozidla začala přes Přerov jezdit hlavně poté, co se otevřela dálnice mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Zákaz vjezdu platí tři roky. "Naši strážníci ve sledovaném období řešili 1198 nákladních automobilů a rozdali pokuty ve výši milion a půl korun," sdělil šéf strážníků Omar Teriaki.

Podobná žádost, jakou přerovští radní poslali na ministerstvo dopravy, odešla také na Olomoucký kraj. "Zásadní úsek, dálniční obchvat Přerova, stále chybí. Proto chceme ponechat dopravní značení, které omezuje vjezd do města do doby dostavby dálnice," vysvětlil v tiskové zprávě náměstek Navrátil. 

Průpich je součástí průtahu městem, jehož stavba začala v roce 2020. Průpich je dlouhý 826 metrů, protíná areál někdejší firmy Juta, vede podél autobusového nádraží a napojí se na Tovární ulici. Průpich přijde na 189 milionů, Přerov dal 20,5 milionu. Na stavbu posledního chybějícího úseku D1 okolo Přerova již ministerstvo dopravy vydalo zatím nepravomocné stavební povolení, obdrželo však sedm rozkladů, o kterých zatím nerozhodlo.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky průpich, otevření, komplikace, zákaz, kamion, 12 tun, žádost, doprava, stavba, Přerov, nákladní automobil, dálnice, ministerstvo dopravy, Dálnice D1, ANO 2011, František Jemelka, Juta, Říkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov otevře průpich, má to však háček. Přestane platit zákaz vjezdu těžkých nákladních aut do města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.