Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Počet srážek se zvěří neklesá. Nejrizikovější v kraji je stále obchvat Jeseníku

Nejrizikovější úsekem v Olomouckém kraji, pokud jde o srážky se zvěří, zůstává obchvat Jeseníku. Od dubna do letošního září se zde stalo 22 nehod. Policejní statistiky přitom potvrzují, že v celém Olomouckém kraji bylo více srážek se zvěří než v sousedním Jihomoravském kraji.

Počet srážek se zvěří v Olomouckém kraji neklesá, mezi dubnem a zářím roku 2021 policejní statistiky evidovaly 642 nehod, letos ve stejném období to bylo 638 střetů. Roste však výše škody, a to z loňských 25 milionů na letošních 35 milionů korun. Je to proto, jak se zvyšují ceny materiálů, náhradních dílů, ale také práce v servisech.

"Jednoznačně nejrizikovějším úsekem v kraji zůstává část silnice I/60 u Jeseníku. Na jedné části silnice dlouhé 3,7 kilometru ve sledovaném období došlo ke 22 srážkám vozidel se zvěří. Výrazně rizikový na této silnici je úsek o délce 283 metrů, kde došlo k 10 střetům o celkové škodě 565 000 korun," upozornil Michal Bíl, expert na problematiku srážek se zvěří z Centra dopravního výzkumu.

V Křižanově se před půlnocí procházel kůň po silnici. Bez úhony přežil srážku s autem

Bez zranění skončila včera před půlnocí v Křižanově na Šumpersku srážka koně s osobním automobilem. Zvíře se objevilo v zatáčce, řidička již nestačila zabrzdit. Ani kůň, ani žena za volantem neměli kupodivu žádné zranění.

V Olomouckém kraji je přitom podle policejních statistik dokonce více nehod se zvěří než v sousedním a rozlehlejším Jihomoravském kraji, a to o 85. Škody se v kraji vyšplhaly v průměru na 9807 korun na každý kilometr, celková škoda je přes 35 milionů korun.

Počet těchto nehod roste především na podzim, kdy je brzy tma a zvýšený pohyb zvířat u silnic. "Odpolední dopravní špička se skokově přesouvá do pozdějších hodin, kdy jsou již více aktivní zvířata, následkem bývá významný nárůst střetů motorových vozidel se zvěří," varuje dopravní expert Bíl.

Ze statistik pak vyplývá, že riziko střetu se zvěří je nejvyšší dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. "Jsou to právě ranní hodiny, kdy počet střetů s vozidlem na podzim roste až čtyřnásobně. Absolutně nejhorší je ale celoročně období kolem 22. hodiny," upozornil v tiskové zprávě Patrik Nauš z Generali České pojišťovny.

Jak se vyhnout srážce se zvěří
Je třeba řídit s vědomím, že volně žijí živočichové se u silnice mohou objevit kdekoliv a kdykoliv.
Největší riziko je u zalesněných úseků, ale také na okraji obcí.
Objeví-li se jeden živočich, pravděpodobnost, že ho bude následovat další, je vždy vysoká.
V případě krizové situace je vhodné intenzivně brzdit a držet volant tak, aby auto nevyjelo do protisměru nebo mimo silnici.
Snaha vyhnout se zvířeti může přinést posádce vyšší riziko následků, jako jsou náraz do stromu nebo vjezd do protisměru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ÚAMK

Štítky zvěř, srážka, statistika, riziko, zranění, pojišťovna, Jeseník, Olomoucký kraj, silnice, havárie, Jihomoravský kraj, Generali Česká pojišťovna, Centrum dopravního výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet srážek se zvěří neklesá. Nejrizikovější v kraji je stále obchvat Jeseníku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.