Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: V kraji padá sníh, silničáři vyrazili už v noci. Meteorologové varují před náledím

Na severu kraje v noci na dnešek silničáři poprvé vyrazili do terénu, na některých místech napadly až dva centimetry sněhu. V průběhu dopoledne začalo drobně sněžit na dalších místech regionu. Meteorologové varují před náledím na silnicích. Doprava byla dopoledne bez omezení.

Na cestě do Hněvkova na řidiče padaly větve a kamení ze svahu. Speciální fréza ho upraví

Na úzké silnici lesem ze Zábřehu do Hněvkova údolím Moravské Sázavy řidiče ohrožovaly padající větvě a kamení z přilehlého svahu. Ten nyní čeká úprava. Speciální fréza zvětralé části skal odstraní a stromy projdou prořízkou. Na cestě do Hněvkova...

Na Šumpersku napadlo v noci na dnešek jeden až dva centimetry sněhu. "Nyní jsou cesty holé a mokré a teplota se pohybuje od nuly do dvou stupňů. Uvidíme, co se bude dít během dne," uvedl ráno dispečer šumperských silničářů. Podobná situace byla na Jesenicku. "Vyjeli jsme a nasolili kopce, spadl tady poprašek. Silnice jsou nyní holé a mokré, začíná však pršet a teplota vzduchu se pohybuje pod bodem mrazu, takže budeme znovu solit," podotkl také dispečer jesenických silničářů. Řidiči musí navíc počítat se sníženou viditelností, protože na Jesenicku je mlha.

V průběhu dopoledne začalo drobně sněžit na dalších místech Olomouckého kraje. Například v Prostějově napadl asi centimetr mokrého sněhu, který ovšem na cestách rychle tál. Na silnicích v Olomouckém kraji nebyly dopoledne hlášeny žádné komplikace kvůli sněžení.    

Meteorologové varují před náledím. "Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky," uvedli meteorologové na sociálních sítích. Výstraha platí od dnešního poledne až do zítřejšího dopoledne na celém území České republiky.

Ředitelství silnic a dálnic, které spravuje zhruba sedm tisíc kilometrů dálnic a silnic I. tříd, ubezpečilo, že je na zimu připravené. Střediska v regionu mají k dispozici 46 sypačů, jedenáct nakladačů, čtyři sněhové frézy a více než 18 tisíc tun soli.

O údržbu cest v regionu se starají také nasmlouvaní dodavatelé, kteří mají v Olomouckém kraji dalších dvacet sypačů s radlicí, šest nakladačů, čtyři sněhové frézy, čtyři šípové pluhy a dva traktory s radlicí. K dispozici je také přes 10 tun soli a 120 tun inertního posypového materiálu.

"Doba od zjištění závady ve sjízdnosti vozovky do výjezdu první techniky ke zmírnění této závady nesmí podle zákona překročit 30 minut. Časová lhůta pro zmírnění závad ve sjízdnosti je opět legislativně stanovena, u dálnic do dvou hodin, u silnic v I. pořadí důležitosti do tří hodin a pak do šesti a do dvanácti hodin," dodal v tiskové zprávě Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík, FB Javorník a jeho dění, FB Město Zábřeh

Štítky sníh, silnice, námraza, varování, sjízdnost, silničáři, počasí, Olomoucký kraj, Ředitelství silnic a dálnic, dálnice, okres Jeseník, okres Šumperk, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V kraji padá sníh, silničáři vyrazili už v noci. Meteorologové varují před náledím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.