Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Elektrické vlaky už vozí cestující do Uničova. Trať je pod kontrolou evropského zabezpečovače

Elektrické vlaky již od tohoto týdne vozí cestující na zmodernizovaném úseku trati Olomouc – Uničov. Od pátku se rozběhlo také testování zabezpečovacího systému ETCS. Pracuje se také na dokončení navazující železnice z Uničova do Šumperka, zprovoznění je v plánu už za dva týdny.

Zkušební provoz v elektrické trakci zahájily České dráhy a Správa železnic na trati 290 Olomouc – Uničov už v úterý, v pátek se pak rozběhlo testování ETCS. „Ověřovací provoz budeme nadále vyhodnocovat a přijímat případná opatření. Výhradní provoz pod ETCS bude zaveden od 1. ledna 2023, a to v úseku Olomouc – Uničov. Půjde o první tuzemskou trať s výhradním provozem pod tímto zabezpečovacím systémem,“ vypíchl mluvčí Správy železnic Jan Nevola.

České dráhy zatím vypravují na tuto trať soupravy tažené lokomotivami řady 362. „Do konce roku zde nasadíme také moderní bezbariérové jednotky RegioPanter,“ infromoval národní dopravce na sociálních sítích. O další RegioPantery v dvouvozové či třívozové variantě by se měl vozidlový park rozšířit v Olomouckém kraji v průběhu roku 2023.

Jak to u nás kdysi vypadalo: geoinformatici z univerzity vytvořili aplikaci s leteckými snímky Olomouce

Jedinečný pohled do historie Olomouce nabízí nová webová aplikace, která na jedné obrazovce přináší srovnání leteckých snímků města z různých časových období. Stránku Olomouc z výšky vznikla na katedře geoinformatiky Přírodovědecké fakulty...

Vlaky aktuálně jezdí podle původního jízdního řádu trasu Olomouc – Uničov za 41 minut či v případě spěšných vlaků o osm minut rychleji. Od poloviny příštího roku by se měly projevit možnosti nové trati i v jízdních dobách. Spěšný vlak by měl zhruba 30 kilometrovou trasu zvládnout za 17 minut, osobáky přibližně za 28 minut. Jízda z Olomouce do Šternberka má trvat s novou maximální možnou rychlostí 160 km/h okolo osmi minut.

Kompletní přestavbou prošel také navazující úsek trati z Uničova do Šumperka, kde bude nejvyšší možná rychlost 100 kilometrů v hodině. Hotovo by mělo být podle stanoveného termínu v prosinci. „Rekonstrukce v úseku Uničov – Šumperk běží podle plánu. Na trať se od nového jízdního řádu 11. prosince vrátí vlaky. Stavbou byla navýšena traťová rychlost, rekonstruován železniční svršek a především byla trať elektrizována,“ podotkl za Správu železnic Jan Nevola.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy | Zdroj Video: YouTube - Vláčkaři CZ

Štítky Doprava, investice, rekonstrukce, trať, železnice, Uničov, Olomouc, Šumperk, Správa železnic, České dráhy, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Elektrické vlaky už vozí cestující do Uničova. Trať je pod kontrolou evropského zabezpečovače  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.