Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nové části D35 se začnou rýsovat v příštím roce. Úseky od Mohelnice budou zřejmě poslední

Výrazný pokrok v budování alternativní trasy k dálnici D1 plánuje Ředitelství silnic a dálnic na příští stavební sezonu. V roce 2023 by se podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla mělo začít stavět hned několik nových úseků D35. Tato silnice vede Olomouckým krajem z Lipníku nad Bečvou přes Olomouc k Mohelnici. V budoucnu má nabídnout severní propojení přes východní Čechy až k Jičínu a Liberci.

Od Olomouce na Mohelnici funguje dálnice od roku 1985, další navazující úseky na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje by se měly začít stavět až v roce 2025. „Tady máme před sebou spoustu práce. Musíme dostavět zhruba 100 kilometrů této dálnice. Ale spoustu úseků by se mělo začít stavět už v příštím roce. Mezi Pardubicemi a Mohelnicí by se mělo jednat o čtyři úseky, které bychom měli rozestavět,“ řekl v podcastu Ředitelství silnic a dálnic šéf ŘSD Radek Mátl.

Veledůležitý východní obchvat Olomouce má zásadní problém. Blokuje ho ochranné pásmo vodního zdroje, které olomoucký magistrát schválil před dvěma lety na konci jara v době covidového lockdownu. Opatření tehdy prošlo v tichosti a bez povšimnutí...

D35 severní varianta k dálnici D1 a v budoucnu má zajistit propojení mezi Jičínem, Hradcem Králové, Mohelnicí a Olomoucí. V příštím roce chce státní organizace zahájit stavbu takřka dvanáctikilometrového úseku Janov – Opatovec nedaleko Svitav. U Vysokého Mýta je v plánu šest kilometrů nové dálnice k obci Džbánov a také přibližně šest set metrů dlouhý tunel Homole. Další desetikilometrový úsek se začne stavět za Hradcem Králové mezi obcemi Hořice a Sadová.

„Tato je dálnice v současné době velkou prioritou Ředitelství silnic a dálnic a věřím tomu, že jsme v příštích letech schopni ji zrealizovat a zprovoznit tak, jak předpokládáme,“ podotkl k významnému dopravnímu řešení ředitel Mátl.

V regionu se mimo jiné nyní připravuje také takzvaná malá modernizace dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí, která doplní letitý úsek o bezpečnostní prvky jako jsou oplocení, protihluková opatření či ekodukt. Ten bude sloužit zvířatům pro překonání frekventovaného silničního tahu.

Z dopravně vytíženého Mohelnického kopce by měl auta odklonit nový úsek Staré Město – Mohelnice, ke kterému aktuálně probíhá územní řízení. O stavební povolení bude ŘSD žádat zřejmě v příštím roce, uvedení úseku do provozu plánuje ŘSD až v závěru celého monumentálního projektu v roce 2029.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, dálnice, D35, investice, stavba, Mohelnice, Olomouc, modernizace, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové části D35 se začnou rýsovat v příštím roce. Úseky od Mohelnice budou zřejmě poslední  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.