Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cesta z Olomouce do Jeseníků bude jednodušší. Šumperk zavede zelenou vlnu, Bludov otevře obchvat

Cesta z Olomouce do Jeseníků bude jednodušší. Město Šumperk začalo na věčně ucpaném průtahu městem s výstavbou semaforů se zelenou vlnou, ke svému závěru se pomalu přibližuje také stavba obchvatu Bludova. Obě akce, které urychlí cestu do hor, by měly být hotové v příštím roce.

Rekonstrukce se dočkají světelné křižovatky v Jesenické ulici v Šumperku, která je nejdůležitější dopravní tepnou směrem na Jeseníky. 

"Půjde o úsek, ve kterém je pět světelných křižovatek na trase od Zábřehu a Bludova směrem na Rapotín. V současné době už město vysoutěžilo firmu, která začala připravovat projekt. Vzhledem k tomu, že jde o hlavní ulici ve městě a příprava akce bude velmi náročná, spíše se předpokládá, že stavba začne až na začátku příštího roku," řekla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová.

Město chce důležitou rekonstrukci připravit bez dopravních uzavírek tak, aby co nejméně ovlivnila provoz na frekventované ulici. "Jde o páteřní silnici, která spojuje Jesenicko ze zbytkem Olomouckého kraje, proto to chystáme tak, aby se nemuselo kopnout do vozovky a výkopy se budou dělat na chodnících nebo v zelených pásech," vysvětlila mluvčí.

Na kolik celá akce městskou kasu přijde, mluvčí radnice nesdělila. "O ceně se zatím vůbec nedá mluvit, protože v cenách jsou nyní velké výkyvy," dodala.

Semafory budou mít nové zelené směrové šipky pro odbočování vlevo a vpravo a zlepší průjezd Šumperkem díky zelené vlně. Součástí projektu je i kompletní oprava chodníků, přechodů a veřejného osvětlení. "Rekonstrukci chceme dokončit příští rok," potvrdil Pavel Volf z šumperské radnice.

U Postřelmova jde do finiše klíčová křižovatka. Napojí se na ni tah na Šumperk i Chromeč

Rozsáhlá plocha za Postřelmovem na Šumpersku se během tří měsíců proměnila k nepoznání, stavbaři finišují se stavbou velké mimoúrovňové křižovatky se dvěma kruhovými objezdy. Hotovo má být v polovině prosince. Dopravní řešení je součástí obchvatu...

Příští rok by měla skončit také výstavba další veledůležité akce na trase směrem na Jeseníky. Obchvat Bludova na hlavním tahu I/44 začal předloni v červnu a měří 5,6 kilometru. Nový úsek bude začínat u Postřelmova a napojí se na průtah Šumperkem. Investice je 2,323 miliardy korun.

Součástí projektu je stavba 21 mostů o celkové délce 1,2 kilometru, dvou mimoúrovňových křižovatek a tří protihlukových stěn. Obchvat bude hotový v roce 2024, ve stejném období by měla být dokončena i stavba čtyřkilometrového úseku I/11 z Chromče do Postřelmova, která je rovněž součástí základního komunikačního systému v severní části Olomouckého kraje mezi Mohelnicí a Jeseníkem.

"Silnice I/44 je důležitou komunikační osou ve směru z jihu na sever Olomouckého kraje. Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice navíc umožňuje přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků," potvrzuje Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto YouTube Bremo74

Štítky cesta, zelená vlna, páteřní komunikace, ŘSD, radnice, Šumperk, Jeseníky, Bludov, Olomouc, silnice, projekt, Olomoucký kraj, Postřelmov, Zábřeh, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cesta z Olomouce do Jeseníků bude jednodušší. Šumperk zavede zelenou vlnu, Bludov otevře obchvat  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.