Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba dálnice poničila přerovskou silnici, po letech začne oprava

Silnice spojující přerovské části Předmostí a Vinary se dočká dlouho vytoužené opravy. Místní komunikace sloužila pro zásobování při stavbě D1 z Lipníka nad Bečvou do Přerova. Po dálnici už se přes tři roky jezdí, rekonstrukce poničené cesty se lidé dočkají od letošního března. Město muselo vyjednat financování akce u Ředitelství silnic a dálnic.

Při budování části dálnice 0137 Lipník nad Bečvou – Přerov dostala zabrat také menší silnice zvaná Kočíře, kterou místní využívají pro cesty z Předmostí do části Vinary. V posledních letech tudy byla cesta poměrně komplikovaná, po zátěži těžkou nákladní dopravou ze stavby D1 utrpěla komunikace výrazné poškození.

Kácení lesoparku a odvoz ornice. Stavbaři už připravují území pro stavbu D1 u Přerova

Bagry, buldozery i motorové pily se naplno rozjely při přípravných pracích potřebných pro stavbu dálnice D1 u Předmostí do Říkovic. Zkompletování tuzemské páteřní komunikace má být hotové na jaře 2026. S výstavbou bude spojená také vyšší dopravní...

Oprava úseku vyjde na přibližně 30 milionů korun a o obnovu silnice i autobusových zastávek se postará společnost Strabag. Investorem stavby bude Ředitelství silnic a dálnic, pro přerovský rozpočet by rekonstrukce představovala citelný zásah. Proces zajištění úhrady opravy byl podle zástupců města poněkud složitější. ŘSD totiž v těchto případech počítá s kompenzacemi a opravami krajských silnic, trasa Předmostí-Vinary ale spadá pod město. „Jedná se o místní komunikaci, která je v havarijním stavu a rekonstrukci nutně potřebuje. Pokusil jsem se dohodnout se zástupci ŘSD, aby byla silnice opravena na jejich náklady. Náš požadavek byl po několika jednáních vyslyšen a od 1. března se konečně bude po dobu čtyř a půl měsíce vozovka rekonstruovat,“ informoval přerovský radní a náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy Michal Zácha (ODS).

„Uznali jsme, že je nutné se vypořádat nejen s krajskými komunikacemi, ale například i s touto místní,“ připustil Tomáš Hrdý z Ředitelství silnic a dálnic.

Podle zadávací dokumentace stavby by měla oprava proběhnout ve více etapách, podle kterých se budou měnit i objížďky. „Náhradní trasa povede přes Popovice.  V současné době ještě řešíme trasu pro autobusy, takže jednáme s dopravcem. Chceme cestujícím zachovat komfort, tudíž by provizorní zastávky měly být v docházkové vzdálenosti od těch současných,“ podotkl v tiskové zprávě Jan Vavřík, hlavní stavbyvedoucí z realizační firmy Strabag.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Doprava, silnice, investice, oprava, rekonstrukce, Přerov, Předmostí, Vinary, Kočíře, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba dálnice poničila přerovskou silnici, po letech začne oprava  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.