Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTOGALERIE: Obchvat Bludova by mohl sloužit řidičům dříve. Stavbu zkontroloval premiér Fiala

Během návštěvy české vlády v Olomouckém kraji zavítal premiér Petr Fiala také na kontrolní den výstavby obchvatu Bludova. Zástupci stavební firmy a Ředitelství silnic a dálnic ujistili, že klíčový dopravní projekt nejen pro region Šumperska probíhá podle plánu. Stavby za více než dvě a půl miliardy korun by navíc mohly být hotové před stanoveným termínem už v závěru letošního roku.

Ve středu dopoledne před výjezdním zasedáním vlády v Jeseníku se cestou na sever Olomouckého kraje zastavil premiér Petr Fiala (ODS) společně s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS) na rozlehlém stanovišti u Postřelmova, kde se v budoucnu napojí na stávající čtyřproudou silnici nový obchvat Bludova a také přeložka silnice I/11, která rovněž pomůže obyvatelů Bludova a Chromče.

Po krátkém vysvětlení situace u mapových podkladů se delegace s premiérem a ministrem vydala terénními auty na prohlídku dalších částí stavby. „Nezdá se to, ale na obchvatu Bludova je na pěti a půl kilometrech jedenadvacet mostních objektů. Na stavbu jsme museli transportovat více než jeden milionů kubíků násypové zeminy, obchvat Bludova totiž prochází záplavovým územím řeky Moravy a řeky Desné. Stahuje se sem voda z Jeseníků a muselo se s tím počítat,“ přiblížil Jan Hýzl, ředitel odštěpného závodu Morava společnosti STRABAG, která výstavbu zajišťuje ve spolupráci s firmou M-SILNICE.

Zástupce zhotovitelské firmy během kontrolního dne přinesli i nadějnou zprávu, že by dvojici důležitých staveb mohlo podařit dokončit dříve. „Termín dokončení obchvatu Bludova je v lednu a u druhého úseku pak v dubnu příštího roku. Děláme všechno pro to, abychom zvládli stavbu uspíšit. Nechci to úplně slibovat, budeme se snažit, aby to do Vánoc bylo hotové. Znovu se o tom budeme bavit s Ředitelstvím silnic a dálnic někdy v září, kdy budeme vědět, jak se stavební objekty podařilo za hlavní sezonu dobudovat,“ řekl Hýzl.

„To zní dobře,“ s úsměvem reagoval předseda vlády a doplnil: „Jedná se o velmi důležité projekty, izolace tohoto regionu je dlouhodobá. Stavby přinesou do budoucna velmi výrazné zrychlení pro Šumpersko a také pro oblast Jesenicka, které budou díky těmto trasám také dostupnější,“ zmínil Fiala.

Poradenství za sto milionů. Stát pokračuje v přípravě enormního projektu D35 za Mohelnicí

Nebývale rozsáhlou záležitostí je záměr výstavby dálnice D35 od Mohelnice pro Opatovec, Česká republika bude stavbu financovat formou PPP. Partnerství veřejného a soukromého sektoru přinese vybudování takřka 35 kilometrů nové silnice, náklady...

Kromě přesunutí tranzitní dopravy mimo zastavěnou oblast Bludova ocenil ministr Kupka s předsedou vlády i další připravované stavby – obchvat Libivé a pokračování D35 od Mohelnice na Staré město.

„Stavba obchvatu Bludova postupuje přesně podle harmonogramu. Pro území jde o jednu z klíčových staveb, jde o jeden z náročnějších projektů z pohledu celé České republiky. Důležitá je také větší bezpečnost, kterou silnice s těmito parametry přinese,“ poznamenal ministr Kupka.

Ohodnoť článek

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, stavba, obchvat Bludova, premiér, Petr Fiala, Martin Kupka, Ředitelství silnic a dálnic, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Obchvat Bludova by mohl sloužit řidičům dříve. Stavbu zkontroloval premiér Fiala  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.