Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Dokumentace EIA nevidí v gigantické odpočívce u Litovle či Moravičan problém. Obce jsou proti

Podle rozsáhlé dokumentace takzvané velké EIA neboli posouzení vlivu na životní prostředí je možné realizovat obrovská dálniční odpočívadla v lokalitě u Litovle i u Loštic či Moravičan. Obce a další zapojené instituce jsou ale proti, argumentují například záborem nejkvalitnější zemědělské půdy. Vypracovanou analýzu bude nyní hodnotit olomoucký krajský úřad.

Okolo roku 2025 či 2026 by se chtělo Ředitelství silnic a dálnic pustit do výstavby dálniční odpočívky D35 Mohelnicko. Pro tento záměr má zatím vybrané dvě varianty – oboustranné odpočívky u Litovle a jednostranné mezi obcemi Loštice a Moravičany. Gigantické stavby budou určené zejména pro těžká nákladní vozidla, aby řidiči měli kde trávit povinné přestávky. Takových míst je na české dálniční síti dlouhodobě výrazný nedostatek.

Od loňského února běžela po prvotním zjišťovacím řízení příprava komplexní dokumentace EIA, která měla dopodrobna rozebrat možné vlivy rozlehlých staveb na životní prostředí. „Podle odborných studií autorizovaných specialistů, přiložených k této dokumentaci, nebudou očekávané negativní vlivy stavby v rozsahu požadovaném investorem takového rozsahu, aby představovaly významnou ekologickou zátěž území a bránily tak realizaci posuzované stavby v projektovaném kapacitním, technologickém a územním řešení hodnoceném zpracovatelem v Dokumentaci. Záměr není charakterizován významnějšími důsledky na veřejné zdraví. Zdravotní rizika plynoucí z realizace jsou hodnocena jako velmi nízká až zanedbatelná,“ uvádí zpracovatel dokumentace, kterou objednalo jako investor Ředitelství silnic a dálnic.

ŘSD plánuje rozšíření odpočívky u benzínky na kraji Prostějova. Stavět by se mohlo za čtyři roky

Poddimenzovanou síť dálničních odpočívek plánuje Ředitelství silnic doplnit také o novou kapacitu na D46 u jižního okraje Prostějova. Na trase ve směru na Brno chce státní organizace rozšířit stávající parkovací plochu u benzínky. Se zahájením...

Dokument má přes 160 stran a celou řadu příloh, se kterými se v měsíční lhůtě seznámily obce a další subjekty. Litovel, Moravičany i Loštice vznesly celou řadu námitek. Analýzu i připomínky budou nyní zkoumat na krajském úřadu v Olomouci. „Po skončení lhůty pro vyjádření se k dokumentaci EIA k ní máme celkem třináct vyjádření, z toho je sedm negativních vyjádření, v jednom vyjádření byl vysloven požadavek na vrácení a dopracování dokumentace,“ říká mluvčí olomouckého hejtmanství Alena Minxová.

„Zaslali jsme na krajský úřad negativní stanovisko. Oslovili jsme i osadní výbory našich místních částí, kterých se to nejvíc týká. Chtěli jsme i od nich vyjádření k tomuto záměru a všichni byli proti. Důvodem je zejména zábor a trvalé znehodnocení kvalitní orné půdy. Dále jsme vyjádřili obavy například z nárůstu kriminality či znečištění životního prostředí. Lidé z místních částí z toho mají hrůzu. Vyjádření bylo podpořeno také peticí z obce Rozvadovice. Další z věcí, která se nám nelíbí, je i zneuctění pietního místa, stavba by vznikla pár metrů od největšího litovelského hřbitova,“ shrnul starosta Litovle Viktor Kohout (SNK). Litovelská varianta počítá s umístěním odpočívek po obou stranách dálnice D35 v katastru částí Chořelice a Unčovice. Každá z nich má nabídnout kapacity pro zaparkování 102 kamionů, 57 osobních aut či osmi autobusů.

Dlouhodobě nejsou záměru nakloněni ani v Lošticích, kde by ŘSD případně budovalo jedno parkoviště s kapacitou pro více než 150 kamionů a další desítky míst by byly k dispozici osobním autům, autobusům či karavanům. „Argumentů proč by taková stavba neměla v této lokalitě vzniknout je spousta. Podle nás je posouzení zpracováno nedostatečně a žádáme o přezkoumání. Nechali jsme si zpracovat oponentní posudek, ze kterého vyplývá, že jsou v dokumentaci i chyby co se týče názvosloví. Na jedné straně to posuzují jako parkoviště a pak zase jako součást liniové stavby, tedy dálnice. Odporuje si to zřejmě v posuzování z pohledu zákona. Najali jsme si na tuto záležitost advokátní kancelář,“ říká loštická starostka Šárka Havelková Seifertová.

Podobný názor sdílí i její kolegyně z nedalekých Moravičan. „Myslím, že jsme uvedli tolik problematických bodů, že by se měla celá záležitost shodit a znovu posuzovat. Jako blízké obci nám přijde takový záměr nevhodný i kvůli tomu, že zde nemáme potřebnou infrastrukturu pro takovou investici. Mělo by se to spíše napojit na nějaké větší město. Vyskytuje se tady i zvěř a v EIA dokumentaci píšou, že to žádná zvířata ani stromy nezasáhne. Přitom je tam dále uvedeno, že se bude kácet a podobně. Celkově bych řekla, že EIA s projektem moc neladí,“ míní starostka Jaromíra Saňáková.

Důležitá spojka dálničního obchvatu Olomouce má stavební povolení. Stavba má začít příští rok

Nový tříkilometrový úsek dálnice D35 na západním okraji Olomouce už má stavební povolení. Ministerstvo dopravy vydalo důležitý dokument na začátku března. Ředitelství silnic a dálnic bude nyní pokračovat v přípravě stavby, která má odvést značnou...

U obou variant se podle dokumentů počítá i s vybavením odpočívek benzínkou a restaurací s dětským hřištěm. „Ředitelství silnic a dálnic žádnou lokalitu neupřednostňuje, obě odpočívky budou posuzovány rovnocenně a ŘSD se následně bude řídit vydaným Stanoviskem EIA,“ řekl před časem k možným preferencím státní organizace Miroslav Mazal z olomouckého pracoviště ŘSD.

„Rozumím, že se ŘSD snaží vyřešit zkapacitnění dálnice a splnění norem a chápu, že pomeranče i rajčata ze Španělska chceme mít na stole a kamiony musí někde parkovat, ale myslím, že by se našlo pro takovou investici místo ve vhodnější lokalitě dál od obydlí a na méně hodnotné půdě. Myslím, že v této variantě by to pro nás přínos nemělo,“ tvrdí litovelský starosta Kohout.

Dokumentace EIA uvádí, že na základě zjištěných skutečností vychází lépe odpočívka Litovel, ale rozdíly v možných vlivech na životní prostředí jsou malé, a proto není vyloučena žádná z posuzovaných variant z realizace.

„Nyní bude krajským úřadem pověřena autorizovaná osoba ke zpracování posudku k dokumentaci EIA a současně bude připravováno veřejné projednání záměru dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Zpracovatel posudku může dokumentaci vrátit k dopracování nebo ve lhůtě do 60 dnů vypracuje posudek EIA. Na základě dokumentace, k ní obdržených vyjádření, veřejného projednání a vypracovaného posudku bude následně krajským úřadem vydáno závazné stanovisko EIA,“ vysvětlila další postup mluvčí Olomouckého kraje Minxová.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, odpočívka, investice, Litovel, Moravičany, dálnice, D35, EIA, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dokumentace EIA nevidí v gigantické odpočívce u Litovle či Moravičan problém. Obce jsou proti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.