Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jízda veřejnou dopravou je teď v Olomouckém kraji jednodušší. A bude také rychlejší

PR článek

Že už cestování vlakem nebo autobusem nemůže být jednodušší? Ale kdeže. Integrovaný dopravní systém Olomouckého kraje (IDSOK) teď přišel s dalším vylepšením. Spočívá ve sjednocení QR kódů na jízdenkách. Lístek IDSOK, který vám na cestu vlakem prodají České dráhy, můžete snadno použít i v autobusech.

„QR kód na lístku IDSOK teď stačí v autobusu přiložit ke čtecímu zařízení, které data o jízdence automaticky načte. Není potřeba nic jiného zadávat nebo vyhledávat. Je to další krok k tomu, jak zkvalitnit veřejnou dopravu v Olomouckém kraji, kterou naše hejtmanství objednává a finančně podporuje,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Kromě vlaků a autobusů by společný QR kód mohl začít brzy fungovat také v hromadné dopravě v Olomouci. Jinak řečeno – blíží se doba, kdy si stejně snadno „orazíte“ jízdenku i v tramvaji.

Držte si klobouky. Blíží se vysokorychlostní vlaky

Olomoucký kraj ze svého rozpočtu nefinancuje jen provoz autobusů, ale je i takzvaným objednavatelem vlakové dopravy. „To znamená, že z krajského rozpočtu jdou na provoz vlaků velké peníze. Do podmínek se smluvním dopravcem jsme si proto dali, že železniční dopravu postupně modernizuje. A tohle je důkaz, že se tak opravdu stane,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy Michal Zácha.

Už v červnu dojde k úpravě jízdního řádu.Na modernizované trati Olomouc – Šumperk budou v úseku Olomouc – Uničov jezdit jednotky RegioPanter rychlostí až 160 kilometrů za hodinu,“ informoval na svém webu IDSOK.

Zástupci Olomouckého kraje si nedávno v Šumperku prohlédli továrnu, kde se nové vlaky vyrábí. Ve firmě Škoda Pars postaví dělníci hned třináct vlakových jednotek, a se všemi se v budoucnu svezou cestující v našem regionu.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Olomoucký kraj, veřejná doprava, České dráhy, Integrovaný dopravní systém, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jízda veřejnou dopravou je teď v Olomouckém kraji jednodušší. A bude také rychlejší  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.