Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Úřady začaly připravovat obchvat Zábřehu. Cesta do Jeseníků se však zrychlí až na konci desetiletí

O jeden krok se přiblížilo rychlejší a pohodlnější cestování do Jeseníků. Úřady nyní zahájily územní řízení na obchvat Zábřehu na Šumpersku, který naváže na budované nebo dokončené úsek okolo Zvole, Postřelmova a Bludova. Pokud vše půjde dobře, stavět by se mohlo v roce 2026, hotovo však bude až v roce 2029.

Důležitý obchvat Bludova by mohl začít sloužit už letos. Usnadní cestu do Šumperka a Jeseníků

Veledůležitý dálniční obchvat Bludova na Šumpersku, který zásadně usnadní cestování směrem na Jeseníky, by mohl začít sloužit řidičům už letos. S dokončením stavby za více než dvě a půl miliardy korun silničáři původně počítali až v příštím roce.

"Je to vynikající zpráva nejen pro všechny řidiče a občany v Zábřehu. Krajský úřad zahájil územní řízení na hlavní objekty obchvatu města. V případě bezproblémového postupu příprav předpokládáme zahájení stavby v roce 2026," potvrdil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Odhadovaná cena obchvatu Zábřehu je 2,6 miliardy korun bez DPH. Z u Zvole, kde se napojí na stávající čtyřproudou silnici, za Zábřehem bude pokrčovat po obchvatu Postřelmova, který řidičům slouží již řadu let. Za Postřelmovem se pak dálnice napojí na budovaný obchvat Bludova, který by mohl být hotový již v letošním roce. Kromě krátkého úseku za Mohelnicí by tak cesta do Šumperka vedla už jen po dálnicích nebo čtyřproudových silnicích.

S otevřením obchvatu Zábřehu však silničáři počítají až v roce 2029. "Předmětem stavby je přeložka silnice I/44 vedená východním obchvatem města Zábřehu, která je součástí připravovaného uceleného tahu propojujícího dálnici D35 u Mohelnice s městy Zábřeh, Šumperk a Jeseník," uvedli silničáři.

Nedávno silničáři zároveň potvrdili, že veledůležitý obchvat Bludova by se mohl otevřít už letos. Původní termín dokončení byl v lednu a u druhého úseku pak v dubnu příštího roku. 

"Spolu se zhotovitelem se snažíme urychlit harmonogram bez dopadu na kvalitu prací. Dělníci pracují i o víkendu a o svátcích," sdělil Mazal. Důležitá dopravní spojka za dvě a půl miliardy korun odvede automobily až přímo na velkou kruhovou křižovatku na začátku Šumperka.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky obchvat, Zábřeh, územní řízení, stavba, Jeseníky, dálnice, Postřelmov, silnice, Bludov, Šumperk, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Běhal

to je super. Zajímalo by mě, zda tedy nyní někdo pracuje na obchvatu Šumperka, protože končit dálnici (čtyřproudou silnici I/44) na kruháči u hřbitova před centrem města, mezi vlakovým a autobusovým nádražím na cestě, která v podstatě dělí město na dvě poloviny, bude opravdu výživné, jak pro řidiče, tak především pro občany Šumperka....

Pátek, 16. června 2023, 13:59Odpovědět

Úřady začaly připravovat obchvat Zábřehu. Cesta do Jeseníků se však zrychlí až na konci desetiletí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.