Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nové cyklostezky a dokončení okruhu. Olomoucká aglomerace investuje do jejich budování miliony

, aktualizováno 29. června 2023, 19:27

Podle olomouckého magistrátu vzrůstá v kraji počet cyklistů. To by měly potvrzovat data z automatických sčítačů, kterých je na Olomoucku celkem deset. Investice do rozvoje cyklodopravy podporuje jak Evropská unie, tak nástroje Integrované teritoriální investice. Do roku 2020 šlo na rozvoj cyklodopravy téměř 170 milionů korun.

„Během několika málo let vzrostl počet cyklistů v Olomouckém kraji zhruba o 12 procent,“ uvedl v úvodu tiskové zprávy krajský cyklokoordinátor Jaroslav Martínek. Nárůst podle olomouckého magistrátu potvrzují data z automatických sčítačů, kterých je na Olomoucku nainstalováno celkem deset. „Cyklodoprava představuje nezastupitelnou roli při formování udržitelné mobility, a to hlavně ve městech nebo městských oblastech,“ navázala projektová manažerka Libuše Lišková.

Bez omezení den a půl. Na rekonstrukci krajské silnice naváže na trase z Litovle do Olomouce oprava D35

Část frekventované dálnice D35 v úseku od Litovle po Křelov nedaleko Olomouce čeká od úvodu prázdnin více než čtyřměsíční nákladná rekonstrukce. Deset kilometrů rušné silnice dostane nový povrch, řidiči budou jezdit ve zúžení jedním pruhem pro...

Investice do rozvoje cyklodopravy podporuje Evropská unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu IROP a nástroje ITI, tedy Integrované teritoriální investice. Olomoucká aglomerace, která nástroj ITI administruje získala v letech 2014 až 2020 dotace v hodnotě takřka 170 milionů korun. Ty putovaly na finance patnácti projektů na rozvoj cyklistické infrastruktury v Olomouci, Prostějově, Přerově, Uničově, Litovli, Hranicích, Šternberku a dalších městech aglomerace.

„V roce 2016 byla sídla v Olomoucké aglomeraci propojena 350 kilometry cyklistických komunikací,“ vysvětlil koncepční analytik a koordinátor cyklistické dopravy Stanislav Losert a doplnil, že od roku 2017 se podařilo vybudovat dalších 133 kilometrů cest pro cyklisty. „V současnosti síť tvoří již více než 480 kilometrů cest,“ navázal. Taktéž dodal, že krom projektu IROP a nástroje ITI se na financování podílel i Státní fond dopravní infrastruktury a Olomoucký kraj a jednotlivé obce.

Strategickým plánem Olomoucké aglomerace v oblasti cyklodopravy bylo podle tematické koordinátora ITI Olomoucké aglomerace Petra Kladiva dokončení Moravské stezky, na které se největší města aglomerace dohodla už v roce 2008. „Posledním vybudovaným úsekem na této trase byla cyklostezka mezi obcemi Nemilany a Kožušany,“ uvedl. Jako jeden z „vlajkových projektů“ považuje desetikilometrový úsek mezi centry Litovle a Uničova.

Dodal, že teď už se čeká na vybudování posledního, téměř dvoukilometrového úseku mezi Rybníčkem a Mladějovicemi. Jeho dokončení tak uzavře zhruba 60kilometrový bezpečný cyklistický okruh po trase Olomouc – Šternberk – Uničov – Litovel – Olomouc. „Jedná se o natolik mimořádnou událost, že bude celý úsek vyznačen jako regionální cyklotrasa 519,“ doplnil Losert.

Záchranářský vrtulník letěl do Kopřivné pro školáka. Na kole vjížděl na hlavní silnici a srazil se s autem

Vážná nehoda se stala v Kopřivné na Šumpersku, kde starší žák vjížděl na kole na hlavní silnici. Přitom se srazil s autem, které tudy zrovna projíždělo. Chlapec měl vážné zranění a lékaři ho museli letecky transportovat do Fakultní nemocnice v...

Losert zdůrazňuje, že komunikace pro cyklisty nekončí na hranici vymezeného území aglomerace, ale plynule pokračují do sousedních regionů. „Naším úkolem je zajistit jejich bezproblémové napojení nebo propojení,“ doplnil. Za nejdůležitější události v regionu považuje otevření cyklolávky u Ústí na Hranicku a otevření cyklostezky Černotín – Ústí – Hranice. Ta se otevřela veřejnosti 29. června. „Na financování stavby se podílel také Státní fond dopravní infrastruktury, město Hranice, obce Černotín a Ústí ve spolupráci s Mikroregionem Hranicko. Kraj do projektu investoval více než 12 milionů korun," uvedl na svém Facebooku hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN)

Dále zmínil budování dalšího úseku na takzvané cyklostezce Romže, která propojí město Konice s Prostějovem. „Na Olomoucku se plánuje realizovat cyklostezka, která povede z Černovíra podél dráhy až do Štěpánova s odbočkou na Bohuňovice a Chomoutov. Zahájeno bude také budování prvního úseku cyklostezky od olomouckého krematoria v Neředíně směrem na Topolany a Ústín po lávku přes dálniční obchvat pod letištěm,“ doplnil Losert.

Právě silnice z Olomouce do Chomoutova je podle Jaroslava Martínka nebezpečná a jízda po ní na kole je nepříjemná jak pro cyklisty, tak řidiče. „Ze Štěpánova i Chomoutova bychom při troše dobré vůle mohli už na konci roku 2024 jezdit po cyklostezkách,“ navázal vzápětí. Dlouhodobě se podle Martínka počítá i s cyklistickým propojením Štarnova a Štěpánova. „Sice se ještě nevykupují pozemky, ale obec Štarnov už v minulosti dokázala, že o cyklostezky má zájem,“ objasnil a dodal, že letos by se měl vybudovat krátký úsek do Březců, na který poté naváže.

Začínají opravy silnice z Olomouce k nákupnímu centru Olympia. Potrvají až do konce září

Cesta z Olomouce k nákupnímu centru Olympia se komplikuje. Dnes začínají opravy zhruba dvoukilometrového úseku silnice, dělníci zde budou vyměňovat asfalt. Rekonstrukce za více než 30 milionů korun potrvá do konce září.

V Olomoucké aglomeraci je podle projektanta dopravních staveb Petra Smíhala přes 2600 kilometrů. „V loňském roce jsme dokončili studii cyklotras s cílem revidovat značené cyklotrasy, jejichž vyznačení se provádělo v 90. letech,“ vysvětlil. Dnes existuje mapa značených cyklotras s jistou hierarchií. Nadregionální cyklotrasy jsou označované jednociferným, případně dvouciferným číslem. Regionální trasy, které propojují jednotlivé obce z rozšířenou působností a poříční stezky jsou označené trojciferným číslem a ostatní místní cyklotrasy zase čtyřciferným čslem.

„V řadě případů navrhujeme přeznačení nevhodných úseků, někdy dokonce zrušení cyklotras, nebo naopak plánujeme vyznačení nových cyklotras, jako například právě vyznačení regionální cyklotrasy 519 mezi Uničovem a Šternberkem,“ naznačil plány Smíhal.

Všichni tři cyklokoordinátoři komunikují s městy a obcemi o bezmotorové dopravě. V polovině července plánují velkou poradu se starosty a zástupci mikroregionů, policie a dalších subjektů. Cílem je podle nich společná diskuze o tvorbě bezpečné dopravní sítě pro cyklisty. Pro zlepšení komunikace vytvořili také webové stránky, kde si může veřejnost zjistit plánované změny v cyklodopravě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky cyklodoprava, cyklistika, doprava, Olomouc, Olomoucko, Litovel, Uničov, Šternberk, cyklotrasy, Olomoucká aglomerace, budování, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové cyklostezky a dokončení okruhu. Olomoucká aglomerace investuje do jejich budování miliony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.