Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Turbookružní křižovatka usnadní cestu z Předmostí do Přerova. Stavět se má příští rok

Značnou část dopravy odvedla z největší přerovské místní části Předmostí před dvěma lety otevřená estakáda, v exponovaných časech se ale místní stále potýkají s problémy při průjezdu jednou z hlavních křižovatek. Komplikace má odstranit takzvaná turbookružní křižovatka, s jejíž výstavbou počítá vedení města v průběhu příštího roku.

Policisté z Přerova odvolali pátrání po pětatřicetiletém muži bez domova, který je podezřelý z majetkové trestné činnosti. Hledaného muže se podařilo několik dní po medializaci výzvy vypátrat. Dříve se pohyboval na Přerovsku, Prostějovsku i...

Na území Přerova je nyní jedenáct rondelů, dvanáctý vstoupil do pokročilejší fáze příprav. Spirálová okružní křižovatka má řešit problematický výjezd z vedlejší silnice do křížení ulic Hranická, Velká Dlážka a Staré Rybníky. „Právě při výjezdu z Předmostí ve směru do Přerova vozidla odbočují vlevo, hlavně v dopravních špičkách tu pak dochází ke tvorbě kolon, kvůli tomu se potýkáme i s časovým zdržením autobusových linek,“ upozorňuje náměstek přerovského primátora pro oblast dopravy Tomáš Navrátil (ANO).

Zástupci města zároveň mají od Policie ČR informaci, že v lokalitě, která byla ještě před dvěma lety přetížené nejen tranzitní dopravou, došlo během deseti let došlo ke 24 dopravním nehodám s lehkými i těžkými následky, včetně vysoké hmotné škody na majetku. Po otevření estakády se situace o něco zklidnila, křižovatka se světelnou signalizací je přepnutá do režimu blikající žluté barvy, semafory tedy dopravu ani ve špičkách neřídí.

Větší plynulost a bezpečnost dopravy má zajistit plánovaná turbookružní křižovatka, typově podobné řešení se nachází například v Olomouci na trase z Holice k Olympii. Stavba rondelu by měla proběhnout současně s projekty výtlaku vody z podjezdu v Předmostí a s opravou opěrných zídek a chodníku u podjezdu. „Projekt, který přijde na 656 tisíc korun, by měl být dokončen do konce února příštího roku. Na základě studie z roku 2021 aktuálně předpokládáme, že stavba křižovatky bude stát asi 6 milionů korun, přičemž skutečné náklady vzejdou až ze soutěže na dodavatele stavby,“ podotkl na webu města investiční náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO) s tím, že město bude usilovat také o dotační podporu ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Tomáš Navrátil

Štítky Doprava, křižovatka, Předmostí, Přerov, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turbookružní křižovatka usnadní cestu z Předmostí do Přerova. Stavět se má příští rok  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.