Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na dálnicích se testují nové značky zakazující kamionů předjíždění. Jsou jediným řešením?

První tuzemský projekt dálnice, označované dnes D1, vznikl téměř před sto lety. Nejdelší česká dálnice získala na významu s otevřením hranic a rozmachu všech průmyslových odvětví. České dálnice se staly zároveň i evropskými tranzitními tepnami pro nákladní dopravu zahraničních dopravců, a to je jedním z důvodů, proč dochází k enormnímu vytížení dálnice.

V místech, kde trasa dálnice vede kopcovitým terénem, dochází ke zpomalování dopravy nákladními vozidly. V těchto úsecích dochází k nebezpečným či nervózním situacím v případě, že se kamiony začnou vzájemně předjíždět.


Foto: Značka B22a na dálnici D1 u Brna. Zdroj: Ladislav Vlasák

Už více jak tři roky jsou některé vybrané úseky dálnic na území České republiky označené dopravními značkami zákaz předjíždění nákladních automobilů B22a, ale také označené dopravní značkou B4, zákaz vjezdu nákladních automobilů do levého jízdního pruhu, a to ve stanoveném časovém úseku. Jejich umístění bylo dosud v režimu testování.

„Každé dálniční oddělení Policie České republiky pravidelně vyhodnocuje dopravně bezpečnostní situaci na dálnicích ve své působnosti. Mezi hlavní faktory v tomto případě patří vliv zákazu předjíždění pro nákladní automobily na dopravní nehodovost a plynulost provozu v daném úseku dálnice. Jedním z dalších faktorů jsou i kolizní situace, které však lze zjistit pouze v místech s kamerovým systémem nebo při výkonu činnosti hlídky Policie České republiky na dálnici,“ uvedla k důvodům prováděných testů Hana Rubášová, vrchní komisař tiskového oddělení Policejního prezidia České republiky.

Účinnost opatření je ale přímo závislá na dodržování zákazu předjíždění, a proto policie provádí kontroly s využitím všech dostupných technických prostředků a různých forem dohledu. Nekázeň řidičů nákladní dopravy potvrzují policejní akce zaměřené na dodržování zákazu předjíždění. Jedna z nich proběhla začátkem srpna na úsecích dálnice D1 na Vysočině. 


Video: Záznam doby trvání předjíždění kamionu. Zdroj: Policie ČR.

Kamera z policejního vrtulníku nebo dronu může v průběhu natáčení přiblížit vozidlo tak, že je možné přečíst státní poznávací značku vozidla. To usnadňuje identifikaci vozidlo daného dopravce, následně i jeho řidiče. 

„Policie České republiky a Ředitelství silnic a dálnic o této problematice, stejně jako o dalších záležitostech týkajících se provozu na dálnicích, vzájemně komunikují, a na základě získaných dat a informací společně probírají další možnosti zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu na dálnicích,“ doplnila Hana Rubášová.

Jste pro výraznější omezení vzájemného předjíždění nákladních aut na dálnicích v ČR?

Celkem hlasovalo32 čtenářů

Například na dálnici D1 je pro trvalé umístění značek zakazujících přejíždění nákladních aut vytipováno 33 míst. Samotným autodopravcům se ale nezamlouvá komunikace týkající se zavádění testovaného opatření. „Nikdo se s námi s vyhodnocením a závěry zákazu předjíždění nákladních automobilů nespojil, ani nám výsledky nedal k dispozici. Pokud má opatření přispět k bezpečnosti a plynulosti provozu, s jeho trvalým zavedením v daných úsecích souhlasíme, ale zároveň se domníváme, že zákaz může být pouze jedno z možných řešení. Jak ukazují zkušenosti ze sousedních zemí, lze takové úseky rozšířit o další jízdní pruhy vyhrazené pro pomalejší vozidla. Někdy je možné využít i liniové řízení provozu,“ komentoval Martin Felix, tiskový mluvčí největšího českého sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda, Ladislav Vlasák

Štítky předjíždění, kamiony, zákaz, doprava, dopravní značky, dálnice, předjíždění kamionů, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dálnicích se testují nové značky zakazující kamionů předjíždění. Jsou jediným řešením?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.