Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Náhradní zastávky i zrušený autobus. Cestující v Olomouci čeká řada změn kvůli zavřenému průtahu

Obsáhlý rozpis úprav provozu městské hromadné dopravy zveřejnil kvůli blížící se uzavírce olomoucké páteřní silnice I/35 Dopravní podnik města Olomouce. V závěru září se rozběhne několikatýdenní úplná uzavírka ulic Albertova, Foerstrova a Pražská, což ovlivní provoz deseti autobusových spojů a také dvou tramvajových linek.

Hlavní termín opravy vozovky na frekventovaném průtahu Olomoucí připadá na 24. září až 5. listopadu, poté na něj naváže ještě týdenní omezení kvůli pracím na sjezdové rampě z ulice Velkomoravská směrem do ulice Brněnská.

Kromě vymezených termínů bude možné uzavřený úsek přejet kolmo přes křižovatky, ty se ale budou podle jednotlivých fází stavby uzavírat. „Od 13. do 22. října bude uzavřena křižovatka na třídě Míru. Od 23. října do 29. října bude uzavřena křižovatka na třídě Svornosti a od 30. října do 5. listopadu pak také křižovatka s ulicí Hněvotínskou. Ostatní menší křižovatky budou uzavřeny v souladu s postupem prací vůči jednotlivým etapám rekonstrukce prováděné postupně na celém úseku,“ přiblížil mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

„Autobusovému provozu bude navíc umožněn obousměrný průjezd ulicí Albertova,“ zmínila k plánované uzavírce mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anna Sýkorová.

Pro motoristy má být podle mluvčího ŘSD vyznačena obousměrná objízdná trasa po nezpoplatněné části dálnice D35 a Brněnskou ulicí, alternativní průjezd bude také umožněn přes městskou čtvrť Řepčín a obec Křelov-Břuchotín.

Oprava zavře páteřní tah v Olomouci. Objížďka povede po dálnici či přes Řepčín

Za úplné uzavírky proběhne na podzim rekonstrukce více než dvou kilometrů frekventovaného průtahu Olomoucí. Práce mají začít v posledním zářijovém týdnu, a na krušné časy se zřejmě budou muset připravit nejen motoristé. Náhradní trasa vede buď...

V pozměněných dráhách se budou ulicemi Olomouce proplétat i autobusy městské hromadné dopravy. „Trasy spojů a obsluha zastávek se budou měnit dle fází stavby, opatření nebudou po celou dobu uzavírky stejné,“ upozorňuje mluvčí DPMO. Pro každý z deseti autobusových spojů dotčených uzavírkou vytvořili pracovníci dopravního podniku opatření, podle kterého budou linky v různých etapách stavby jezdit. Jedním ze společných jmenovatelů úprav je zrušení obsluhy zastávek v opravovaném úseku, linky nebudou moct projet zejména na zastávky Foerstrova či Foerstrova, pošta a Dvořákova. S ohledem na nové vedení spojů ale nebude například linka číslo 19 zajíždět ani na zastávky Kmochova a Jílová.

Linka 27 směřující k hypermarketu Globus bude kvůli stavbě až do listopadu zrušená, obsluhu vyhledávaného obchodního centra bude z pohledu městské hromadné dopravy zajišťovat spoj číslo 29, který jede přes Hejčín a bude mít po většinu doby trvání uzavírky výjimku pro průjezd stavbou. „V termínu od pondělí 9. října do neděle 15. října, kdy bude realizováno asfaltování jízdních pruhů ulice Pražská a křižovatky s ulicí Erenburgova, nebude linka provozována,“ upozornila mluvčí Sýkorová.

Kdo získá poštovní budovu na náměstí v Olomouci? Stát městu zřejmě nevyhoví

Nejen se zrušením pobočky ale také s následným prodejem rozlehlé historické budovy v samotném centru Olomouce počítala Česká pošta a pokračuje v aktivitách směřujících k tomuto cíli. Od 1. července navštěvovaná úřadovna na Horním náměstí osiřela....

Podle výlukových jízdních řádů bude jezdit v průběhu rekonstrukce silnice I/35 celkem devět autobusových linek, a to linky číslo 10,12, 16,19,21,26,29 a noční spoje 50,52.

V polovině října musejí cestující počítat také se skutečností, že do Neředína nebudou jezdit tramvaje. „Křižovatka ulic Foerstrova a třída Míru bude pro veškerý provoz uzavřena v termínu od pátku 13. října 2023 do neděle 22. října 2023 včetně. V tomto termínu bude probíhat tramvajová výluka v úseku Palackého – Neředín, krematorium,“ doplnila mluvčí s tím, že podrobné informace o úpravě provozu budou k dispozici na webových stránkách DPMO. 

Pro opravu přibližně dvou kilometrů dopravní tepny v Olomouci investor se zhotovitelem přikročil k úplnému uzavření silnice. Úsekem projíždí přes dvacet tisíc aut denně. „Úplná uzavírka umožní kvalitnější, vhodnější, a hlavně rychlejší i levnější provedení opravy,“ uvedl mluvčí ŘSD Mazal ke stavebnímu zásahu, který vyjde na více než 28 milionů korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, oprava, I35, Foerstrova, Pražská, Albertova, průtah Olomouc, uzavírka průtah, ŘSD, MHD, DPMO, autobus, tramvaj, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Opravovat se musí,jinak by v těch cestách brzy byly díry jak do dinosauří prdele!!!!!!!!!!

Pondělí, 18. září 2023, 02:26Odpovědět

Náhradní zastávky i zrušený autobus. Cestující v Olomouci čeká řada změn kvůli zavřenému průtahu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.