Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Oprava zavře páteřní tah v Olomouci. Objížďka povede po dálnici či přes Řepčín

Za úplné uzavírky proběhne na podzim rekonstrukce více než dvou kilometrů frekventovaného průtahu Olomoucí. Práce mají začít v posledním zářijovém týdnu, a na krušné časy se zřejmě budou muset připravit nejen motoristé. Náhradní trasa vede buď přes dálniční obchvat, nebo přes olomoucké městské části, které jsou již nyní dopravně vytížené.

Frekventované ulice Albertova, Foerstrova a Pražská se od 24. září uzavřou a rozběhne se výměna povrchu vozovky a také dvou autobusových zastávek. Více než dvoukilometrový úsek protínají také čtyři světelné křižovatky, které postupně rovněž projdou opravou a budou ve vymezených termínech neprůjezdné. „Od 13. do 22. října bude uzavřena křižovatka na třídě Míru. Od 23. října do 29. října bude uzavřena křižovatka na třídě Svornosti a od 30. října do 5. listopadu pak také křižovatka s ulicí Hněvotínskou. Mimo uvedené termíny zůstanou zmíněné křižovatky průjezdné, a to v kolmém směru vůči opravované silnici. Ostatní menší křižovatky budou uzavřeny v souladu s postupem prací vůči jednotlivým etapám rekonstrukce prováděné postupně na celém úseku,“ přiblížil mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal. Rekonstruovaný úsek začíná u nájezdových ramp nedaleko hotelového domu a končí kus za křižovatkou ulic Pražská a Erenburgova. 

Podle analýzy silnice I/35 v tomto úseku potřebuje opravu povrchu kvůli jeho nerovnostem, vyjetým kolejím a dalším defektům. Rekonstrukce vyjde na více než 28 milionů korun a opravovat se bude téměř 40 tisíc metrů čtverečních vozovky. „Zhotovitelská firma zajistí frézování a poté pokládku nového asfaltu pomocí moderních trojrozměrných technologií zajišťujících efektivitu práce. Výsledná rovinatost a použití jemnozrnného materiálu zaručí nižší hluk páteřní komunikace,“ vyzdvihl přínosy stavebního zásahu mluvčí Mazal.

Po rušném tahu podle sčítání dopravy z roku 2020 projíždí takřka 24 tisíc aut denně. Ty budou musel zamířit na objízdné trasy, rekonstrukce potrvá do první poloviny listopadu.

„Zákaz vjezdu nahradí obousměrná objízdná trasa viditelně značená po nezpoplatněné části dálnice D35 a Brněnskou ulicí, alternativní průjezd bude také umožněn přes městskou čtvrť Řepčín a obec Křelov-Břuchotín,“ řekl k možnostem objížděk Miroslav Mazal.

Řidiči tak budou přijíždět přes dálniční obchvat k dlouhodobě přetíženému kruhovému objezdu u hypermarketu Globus, kde se nejen v době dopravní špičky tvoří kolony zejména nákladních vozidel. Tuto trasu budou muset zřejmě využívat i zákazníci oblíbeného obchodního centra. Druhou variantou na trase ve směru z Olomouce k Litovli či Mohelnici je pak průjezd ulicemi Hejčína a Řepčína a dále na silnici II/635 či na dálnici přes nájezd v Křelově.

Ačkoliv by se nabízela i varianta provedení rekonstrukce za částečné uzavírky a zachování provozu v režimu jednoho pruhu v každém směru, investor se zhotovitelem nakonec přikročil k úplnému uzavření klíčové dopravní tepny v krajském městě. „Úplná uzavírka umožní kvalitnější, vhodnější, a hlavně rychlejší i levnější provedení opravy,“ podotkl mluvčí ŘSD.

Dopravní úleva pro severozápad Olomouce? Novou krajskou silnici brzdí jednání o pozemcích

Významnou investici do nového úseku silnice napojující se do kruhového objezdu nedaleko Globusu v Olomouci plánuje Olomoucký kraj. Stavba za přibližně 110 milionů korun má přinést citelnou úlevu severozápadní části města, která je vytížená...

Náročnost situace potvrdil před nedávnem také olomoucký magistrát. „Jsme si vědomi toho, že půjde o velkou komplikaci, proto jsme při povolování uzavírky žádali nejkratší možný termín. Kompletní výměna povrchu a vpustí v tak dlouhém úseku a dvě nové zastávky ale nejdou udělat rychleji. V některých místech bude zachovaný příčný provoz, aby se dopad uzavírky co nejvíce zmírnil, “ řekl vedoucí Odboru dopravy a územního rozvoje Magistrátu města Olomouce Marek Černý s tím, že město v tomto případě pouze schvaluje uzavírku. Ostatní záležitosti týkající se povolení stavby jsou podle magistrátu v kompetenci krajského úřadu Olomouckého kraje.

Podle mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Anny Sýkorové se uzavírka dotkne také autobusových spojů, jejichž trasa běžně vede přes uzavřené komunikace. „Autobusové linky budou jezdit podle pozměněných jízdních řádů a v náhradních trasách, podrobné informace budou k dispozici pravděpodobně v průběhu příštího týdne,“ uvedla mluvčí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, oprava, I35, Foerstrova, Pražská, Albertova, průtah Olomouc, uzavírka průtah, ŘSD, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava zavře páteřní tah v Olomouci. Objížďka povede po dálnici či přes Řepčín  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.