Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

FOTOGALERIE: Hala pro osmnáct tramvají v Olomouci je hotová. Na exkurzi může i veřejnost

Sto pět metrů dlouhá hala pro odstavení a běžný provozní servis tramvají v Olomouci na Jeremenkově ulici má za sebou slavnostní otevření. Rozlehlý objekt v sousedství tramvajové točny u zastávky Fibichova pojme až devět tramvajových souprav, které ochrání před počasím i nočním řáděním výtržníků.

Stavba takzvaných krytých tramvajových odstavů začala v roce 2021 a vyšla Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) na více než 300 milionů korun, 85 procent nákladů ale pokryla dotační podpora z evropských fondů. Pracovníci dopravního podniku už v průběhu prázdnin objekt využívali ve zkušebním provozu, který se bude nadále rozšiřovat.

 

„Přes léto byly z haly zkušebně vypravovány dvě až tři soupravy denně, od září tady bývá přes noc odstaveno šest souprav,“ řekl místopředseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Pavel Zatloukal.

Nový areál u hlavního vlakového nádraží kromě rozlehlé budovy zahrnuje také objekt výpravny tramvají, zázemí pro řidiče či technologickou místnost se zabezpečovacím zařízením. Na třech kolejích v hale bude probíhá denní úklid vozů, kontrola a servis souprav. K tomu je stavba náležitě uzpůsobena.

„Pro potřeby údržby je každá kolej vybavena v celé délce servisní montážní jámou s příslušenstvím a dále jsou u každé koleje umístěny lávky umožňující přístup k technologii na střeše vozů,“ doplnil v tiskové zprávě člen představenstva pověřený řízením technického úseku DPMO Petr Kocourek.

Náhradní zastávky i zrušený autobus. Cestující v Olomouci čeká řada změn kvůli zavřenému průtahu

Obsáhlý rozpis úprav provozu městské hromadné dopravy zveřejnil kvůli blížící se uzavírce olomoucké páteřní silnice I/35 Dopravní podnik města Olomouce. V závěru září se rozběhne několikatýdenní úplná uzavírka ulic Albertova, Foerstrova a...

Vybudování nové stavby se projeví i přímo v centru Olomouce. „Nová hala uleví obyvatelům a řidičům projíždějícím Sokolskou ulicí, kde už nebudou dlouhodobě odstavené tramvaje a kolej bude využívána pouze pro krátkodobé manipulace s vozy. Pro dopravní podnik je výhodou, že vozy jsou v nové hale chráněny před poškozením vandaly, ke kterému docházelo při nočním odstavení v Sokolské ulici nebo na točně na Nové Ulici,“ poznamenal olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Nyní na odstavech přes noc čekají na další jízdy po Olomouci zejména tramvaje obsluhující linky 3 a 5. „Přes den potom v hale bývá umístěna záložní souprava, ta odtud vyjíždí v případě nutnosti výměny s některou soupravou na trati,“ dodala mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Nové zázemí pro tramvaje a prostředí, ve kterém pracuje personál Dopravního podniku si může prohlédnout každý v průběhu pátečního odpoledne 22. září a i o den později. V pátek bude areál přístupný od 14 do 18 hodin, v sobotu pak od 9 do 15 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, DPMO

Štítky Investice, stavba, odstavy, tramvaje, hala tramvaje, tramvajová hala, Dopravní podnik města Olomouc, DPMO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Hala pro osmnáct tramvají v Olomouci je hotová. Na exkurzi může i veřejnost  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.