Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Příprava na stavbu a otevírání obálek. Budování důležitého úseku D35 u Olomouce má začít na jaře

Desetitisíce kubíků zeminy odvozila v uplynulých týdnech těžká technika z budoucí trasy D35 u Olomouce mezi Neředínem a Křelovem. Příprava území pro výstavbu míří do finální fáze, od listopadu proběhne kácení dřevin v okolí D35 i v zahrádkářské kolonii. Samotnou stavbu klíčové části dálnice, která přinese plynulý průjezd po západním obchvatu krajského města, chce ŘSD zahájit zjara příštího roku.

Mnohaleté provizorium vedení dálnice D35 okolo Olomouce přes rondel nedaleko hypermarketu Globus se postupnými kroky blíží na začátek konce. Na jaře 2024 plánuje Ředitelství silnic a dálnic zahájit výstavbu více než tříkilometrového úseku investiční akce s názvem D35 Křelov – Slavonín, 2. etapa.

„Skrývka ornice odhalila celou budoucí trasu dálnice, tento úsek bude měřit 3166 metrů. Všechny činnosti včetně pyrotechnického a archeologického průzkumu probíhají tak, abychom mohli po výběru zhotovitele začít stavět na jaře 2024. Zprovoznění stavby předpokládáme nejpozději někdy v roce 2026,“ prohlásil Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Větší bezpečnost i klid v okolí. D35 u Olomouce dostane vylepšení za 700 milionů

V přípravách rozsáhlé modernizace takřka pětadvaceti kilometrů dálnice D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí pokročilo Ředitelství silnic a dálnic. Úsek autostrády z 80. let minulého století čeká dovybavení za přibližně 700 milionů korun podle současných...

Státní organizace nyní bude vybírat zhotovitele, který zajistí samotnou výstavbu. Jako základní termín pro ukončení výběrového řízení byl stanoven termín 25. září, kvůli dodatečným dotazům firem se několikrát posouval až na 3. listopadu. „Jsme pár dnů před otevíráním obálek od uchazečů. Projekt byl spočítán na 1,1 miliardy, na stavebním trhu je poměrně konkurenční stav, který může s cenou zahýbat. Netoužíme ale jen po nejlevnějším zhotoviteli, ale zajímá nás kvalita, reference a také délka výstavby,“ tvrdí mluvčí ŘSD.

V okolí jednoho z křelovských fortů několik týdnů probíhá příprava území, podle projektového manažera Jiřího Kučery ze společnosti Skanska, která má tuto zakázku na starosti, už zbývá odvézt jen menší část ornice. „Měsíc až měsíc a půl bude probíhat skrývání podorniční vrstvy. Tyto práce probíhají ve spolupráci s archeology, abychom si vyhověli a navzájem se neomezovali. Od začátku listopadu se v období vegetačního klidu zaměříme kácení dřevin tak, abychom zhruba do poloviny prosince dokončili práce, které máme za úkol,“ specifikoval Kučera. Na úpravě lokality pracují podle něj čtyři buldozery, čtyři bagry a materiál transportovalo v nejintenzivnějších dobách i 25 nákladních automobilů současně. Ornice se má z místa odvézt okolo 90 tisíc kubíků, z podorniční vrstvy pak přibližně 50 tisíc kubíků.

Budoucí trasa dálnice protne i zahrádkářskou kolonii, která leží v sousedství současného dálničního EXITU 261 u Křelova. Po vykácení stromů zde bude technika odkrývat terén do hloubky přibližně patnácti dvaceti centimetrů. Poté už bude oblast připravená pro výstavbu.

„Ačkoliv se jedná o poměrně krátký úsek, tak je tato část mimořádně důležitá. Naváže na jižní dálniční obchvat Olomouce a zároveň kapacitně připojí stávající trasu D35 na Mohelnici. A hlavně odstraní problematický uzel v podobě velkého kruhového objezdu. Nebudou tady už kolony a tranzitující dopravu odvedeme dál na linii D35,“ vyzdvihl mluvčí Rýdl.

Dálnice směřující od Olomouce na Mohelnice má mít v budoucnu větší význam jako severní alternativa k páteřní komunikaci České republiky, tedy k dálnici D1. „V době, kdy budeme stavět u Olomouce, budou ve výstavbě další úseky D35 ve směru na Pardubice a Hradec Králové. Každým metrem, který v rámci této dálnice zprovozníme, bude narůstat atraktivnost pro řidiče, a především pro těžkou dopravu. Tím se odlehčí dálnici D1, ale zároveň to bude zátěž pro města na D35, která ještě nebudou mít svůj dálniční obchvat, tedy například Litomyšl nebo Vysoké Mýto,“ dodal Jan Rýdl.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, dálnice, d35, investice, stavba, obchvat Olomouce, příprava území, Globus, ŘSD, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava na stavbu a otevírání obálek. Budování důležitého úseku D35 u Olomouce má začít na jaře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.