Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Závory proti nepoctivcům. Přerov zostří výběr plateb za parkování na ploše v centru

Po dokončení všech administrativních a přípravných fází začne v Přerově rekonstrukce parkoviště v centru města v Kratochvílově ulici. Kromě nového povrchu a dalších prvků dostane placená odstavná plocha pro několik desítek aut také závorový systém. Ten má přinést maximální efektivitu ve výběru poplatků za parkování.

Modernizace parkoviště v Kratochvílově ulici před bytovým domem Přerovanka začne 30. října a předpokládaný termín dokončení připadá na 10. prosince. Náklady na proměnu plochy dosahují takřka dva a půl milionu korun včetně DPH. „Čeká nás pokládka nového asfaltového povrchu parkoviště, realizace vjezdových a výjezdových zvýšených refýží, montáž vsakovacích tvárnic včetně drenáže a zasakovacích bloků, instalace nového parkovacího systému včetně rozvodů kabelů, instalace nového svislého a vodorovného dopravního značení, a nakonec provedeme terénní úpravy,“ popsal na webu města jednatel přerovských technických služeb Petr Měřínský.

Světelná výzdoba za miliony či průvod krampusů. Přerov na advent chystá atraktivní instalace i program

Ještě bohatší světelná výzdoba a rozmanitý kulturní program. V Přerově jsou v plném proudu přípravy na městské oslavy období adventu. Radnice pořídila nový vyřezávaný betlém či zářící instalace do ulic, na kruhové objezdy i do autobusů MHD....

Nově instalovaný závorový systém na tomto místě neumožní parkování bez úhrady příslušného poplatku. „Zavedení závor ocení všichni řidiči, kteří jsou zvyklí na placeném parkovišti platit, tedy těch slušných řidičů se nový systém téměř nedotkne. Závory budou osazeny kamerami, které umožní čtení registračních značek, systém bude rychlý – obdobný jako v nákupních centrech,“ doplnil náměstek primátora pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Právě nedůslednost ve vymáhání úhrad za parkování hlasitě kritizovala na začátku roku přerovská opozice. Pro ilustraci posloužil experiment, při kterém zástupci přerovské Pirátské strany odstavili auto na placeném parkovišti, uhradili poplatek a lístek skryli. Ani po týdnu ale nemuseli řešit pokutu nebo výzvu od strážníků. „V Přerově nefunguje ani úplný základ, tedy výběr poplatků za parkování na veřejných místech. Vidět je to třeba na Žerotínově náměstí, podle odhadů 90 procent parkujících aut tu běžně nemá uhrazený parkovací poplatek a město tak ročně přijde zhruba o dva miliony korun. Nejedná se však jen o náměstí, to stejné platí i na dalších místech. Přerov tak přichází o mnohem víc. A jsou to právě tyto peníze, které by se mohly do parkování dál investovat,“ komentoval tehdy opoziční zastupitel Petr Dostalík (Piráti).

Souhlasíte s důslednějším vymáháním plateb za parkování?

Celkem hlasovalo151 čtenářů

Vedení radnice upozornilo na omezené možnosti městské policie a také na skutečnost, že již v té době mělo v pokročilé fázi příprav právě závorový systém na parkovišti v Kratochvílově ulici. Obdobným způsobem by mohlo být ošetřeno parkování také na větší parkovací ploše na náměstí Přerovského povstání v sousedství obchodní Galerie Přerov. „Závorovými systémy chceme zvýhodnit slušné občany, kteří si opravdu zaplatí za parkování. Pravděpodobně pak budou mít větší šanci zaparkovat, protože ne každý bude ochotný platit,“ podotkl Tomáš Navrátil.

Parkovací situace je ve více než čtyřicetitisícovém městě dlouhodobě ožehavým tématem. Podle analýz motoristé využívají v Přerově až tři tisíce nelegálních stání. Vybudování jednoho nového parkovacího místa přijde podle náměstka Navrátila městskou kasu v přepočtu přibližně na 900 tisíc korun. „Problém s parkováním je obecně v České republice všude. Situaci neustále probíráme, nicméně řešení jsou bolestivá,“ poznamenal Navrátil.

„Je potřeba přijmout systémové opatření postavené na datech a prokonzultované s odborníky. Není to práce, která by byla hotová za dva dny, ale je potřeba s ní začít,” prohlásil opoziční zastupitel Dostalík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Doprava, parkování, poplatky, závory, systém parkování, placené parkování, Přerov, rekonstrukce, investice, Přerovanka, parkoviště, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závory proti nepoctivcům. Přerov zostří výběr plateb za parkování na ploše v centru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.