Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Tovačov a obce v okolí si oddechly. Zákaz tranzitu těžkých kamionů původně kvůli Amazonu platí dál

Obyvatelé Tovačova na Přerovsku a dalších obcí na trase z Olomouce do Kojetína si prozatím mohou oddechnout. Zákaz tranzitu těžkých kamionů původně kvůli výstavbě distribučního centra Amazonu a průpichu Přerova platí dál.

Zákaz tranzitu těžkých kamionů nad 12 tun si obce na trase z Olomouce do Polkovic a Kojetína na Přerovsku v minulosti prosadily z obav ze zvýšené dopravy kvůli výstavbě Amazonu a průpichu Přerova. Dalším z důvodů byl fakt, že Škodovka na letiště do Bochoře začala navážet vozy, kterým chyběly čipy. Zákaz původně platil do konce letošního září, nyní ho úřady naštěstí prodloužily až do prosince příštího roku.

O prodloužení požádalo město Tovačov a obec Kožušany-Tážaly na Olomoucku. "Navrhovatel podal návrh na přechodnou úpravu provozu z důvodu zajištění bezpečnosti silničního provozu," potvrdila Kateřina Bernátková z odboru dopravy na prostějovském magistrátu, která o prodloužení zákazu nedávno rozhodla.

Starosta Tovačova Marek Svoboda neskrýval radost. "Když se začal stavět průpich Přerova a platil tam zákaz pro kamiony nad dvanáct tun, měli jsme obavu z toho, že se tranzitní doprava nahrne k nám. Kromě toho se stavěl Amazon a Škodovka začala do Bochoře navážet nečipovaná auta. Nyní se nám podařilo zákaz prodloužit o rok," vysvětlil starosta.

FOTOGALERIE: Jak to vypadá v Amazonu? Kojetínské centrum je plné technologií, elektroniky a robotů

Americký gigant Amazon ve svém obřím distribučním centru v Kojetíně na Přerovsku zaměstnává již 1500 z konečného počtu 2000 inženýrů, odborníků na robotiku, IT specialistů a lidí, kteří balí a expedují zásilky. Centrum je nabité technologiemi,...

Podle radaru na příjezdu do Tovačova z Olomouce tudy loni v létě projíždělo přes 100 tisíc automobilů měsíčně, z toho téměř 17 tisíc kamionů. Polovina z nich přitom překročila rychlost. Po otevření průpichu Přerova se čísla na začátku letošního roku snížila zhruba na 80 tisíc aut a 15 tisíc kamionů.

"Naši strážníci čas od času kontrolují dodržování zákazu tranzitu. Každý třetí kamion přes Tovačov jede načerno. Městská policie však nemůže celé dny jenom kontrolovat kamiony, má své další úkoly, jako je drobná kriminalita, kontrola parkování přes léto u jezer, jezdí i do Polkovic a do Dubu," popsal starosta.         

Co bude, až zákaz pro těžké kamiony přestane platit úplně, nikdo neví. "Samozřejmě, že z toho máme obavy. Uvažujeme o zpomalovacích radarech, častějších kontrolách městské policie, máme i svůj vlastní radar. Budeme se zřejmě domlouvat s okolními obcemi, jak postupovat," sdělil starosta.   

S otevřením obřího distribučního centra Amazonu v nedalekém Kojetíně provoz kamionů naštěstí v okolí nevzrostl. Drtivá většina nákladních aut jezdí po dálnici. Ředitel Amazonu pro ČR Michal Šmíd se neobává ani spouštění plného provozu. "Máme zkušenosti už z Dobrovíze, kde kamiony využívají hlavně dálnici a nejezdí po okreskách. Všem dopravcům to silně doporučujeme," řekl ředitel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Tovačov, zákaz, kamion, 12 tun, tranzit, kontroly, rychlost, Amazon, Olomouc, okres Přerov, Kojetín, Přerov, radar, Polkovice, Michal Šmíd, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tovačov a obce v okolí si oddechly. Zákaz tranzitu těžkých kamionů původně kvůli Amazonu platí dál  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.