Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Uničov je nejlepším městem pro cyklisty v republice. Překonal dvě krajská města

Město Uničov se umístilo na první příčce v CykloRanku. Ten sestavuje žebříček měst podle množství jejich cyklistické infrastruktury. Jedenáctitisícové město tak překonalo hned dvě krajská města.

Internetový magazín o cyklistice Městem na kole ve spolupráci s výzvou Do práce na kole a spolkem Plzeň na kole vydává každoročně žebříček měst s největší cyklistickou infrastrukturou CykloRank. Letos se na prvním místě umístilo město Uničov na Olomoucku.

Inspirací českého žebříčku CykloRank Česko byl estonský výzkum a skript, pomocí kterého porovnával cyklistickou infrastrukturu evropských měst Mihkel Lumiste.

Žebříček se skládá ze 127 českých měst, které zároveň mají více než deset tisíc obyvatel. „Do žebříčku zároveň byla zařazena všechna města, která se účastní výzvy Do práce na kole,“ uvedl v tiskové zprávě Martin Šnobr.

Uničovský starosta Radek Vincour (ODS) se domnívá, že první místo obsadili díky dlouhodobé práci na budování cyklostezek. „Už od roku 2002 budujeme smíšené cyklostezky, na které navazujeme. Nejdříve jsme ve městě propojovali městské části a okolní obce. Dnes už máme i cyklostezky do měst Litovel a Šternberk,“ vysvětlil starosta.

Kamion, který převážel šest tun baterií do vysokozdvižných vozíků, havaroval u Bukovic na Šumpersku. Na komunikaci, která vede lesem, a do příkopu vytekla kyselina sírová. Na místě zasahují hasiči, na likvidaci havárie se budou podílet orgány...

V následujících letech by se radnice měla zaměřit především na prvky cyklostezek, které se jim nepodařilo dotáhnout do finálního stavu. Krom komplikací s výkupy pozemků zmínil starosta přehlcení značkami. „Dále bychom chtěli umístit na cyklostezky takzvané cyklohuby, na které si každý bude moct dopumpovat nebo opravit kolo,“ navázal Vincour. Na zmiňovaných cyklohubech by zároveň měly být i dobíjecí stanice pro elektrokola.

Hodnocení spočívá ve speciálním algoritmu. Nejvíce bodů získává město za nejbezpečnější infrastrukturu, tedy oddělené cyklostezky. „Plusové body města získala i za vyhrazené i nevyhrazené cyklopruhy, stojany na kola, cykloobousměrky nebo pěší zóny s povolenou jízdou kol,“ pokračoval Šnobr. Menší váhu poté měly pruhy pro autobusy s povolenou jízdou kol nebo piktogramové koridory.

Starosta zmínil, že uničovská radnice se snaží budovat především oddělené cyklostezky. „Snažíme se, abychom úplně dopravu cyklistů svedli někam mimo silnici,“ vysvětlil.

Cílem žebříčku CykloRank je poskytnout další nový pohled na stav cyklistické infrastruktury v jednotlivých českých městech. Hned za Uničovem se v žebříčku umístili s podobným výsledkem Hradec Králové a Pardubice. Z Olomouckého kraje se poté nejlépe umístil Prostějov na jedenáctém místě a Olomouc na třináctém. Přerov skončil devatenáctý, Šumperk 55. a Jeseník 101.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky cyklostezka, Uničov, Olomoucko, cyklostezky, cyklistika, hodnocení, žebříček, CykloRank, první místo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uničov je nejlepším městem pro cyklisty v republice. Překonal dvě krajská města  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.