Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Seriál nehod na mostu u Litovle má letos deset dílů. O podjezdových branách jednají obce s krajem

Deset dopravních nehod s obdobným scénářem eviduje jen za letošní rok Olomoucký kraj před mostem v Litovelském Pomoraví mezi obcemi Mladeč a Nové Zámky. Havárie mají dlouhodobě společného jmenovatele – nepozornost řidičů nákladních aut. Ti zde narážejí do podjezdových bran, které limitují výšku vozidel projíždějících chráněnou oblastí. Litovel i Mladeč jednají s krajem o dalších možnostech řešení situace.

Od nákladních aut poničené podjezdové zábrany na mostu s evidenčním číslem 4499-7 opravovali pracovníci Správy silnic Olomouckého kraje (SSOK) od roku 2020 přibližně dvacetkrát. Zatímco pro lidi, kteří místem nepotřebují projíždět se jedná o úsměvnou záležitost, pro řidiče využívající tuto trasu jde o nepříjemnou komplikaci. Případů na cestě spojující Litovel s dálnicí D35 je zřejmě i mnohem více. Rozměrné vozy, které se nevlezou do výšky přibližně 2,5 metru nutné pro podjetí bran, vždy nezpůsobí poškození brány, ale místo na desítky minut zacpou a otáčejí se v úseku obklopeném chráněným lesem.

Řidič škodovky musel na Jesenicku prorazit závory, aby si zachránil život před blížícím se vlakem

Prorazit závory na železničním přejezdu na Jesenicku musel řidič škodovky, aby si zachránil život před blížícím se vlakem. Patrně ho oslnilo slunce, a tak přehlédl červená světla a vjel na koleje, kde ho klesající závory uvěznily. Dramatická...

Situací v posledních měsících přibylo a starostové Litovle a Mladče se na konci října sešli se členkou krajské dopravní komise Terezou Lónovou. Právě Olomoucký kraj má silnici III. třídy mezi obcemi Mladeč a Nové Zámky ve své správě. Hned po víkendu opět došlo na mostku k nehodě, bránu utrhl řidič nákladního auta s polskou registrační značkou. Kuriózní byla také květnová situace, kdy řidič náklaďáku ulomil bránu jen dvě hodiny poté, co ji silničáři upevnili na místo po předchozí kolizi.

Zástupci obcí jednají s krajem o přidání dalších prvků, které by měly komplikace omezit. Správa silnic ale opakovaně neuspěla se žádostí o dotaci na vybudování řetězové brány, která by řidiče včas upozornila, že místem neprojedou. „Nehody se tam stávají poměrně často a my jsme to navrhovali Státnímu fondu dopravní infrastruktury jako nehodovou lokalitu, abychom získali dotaci a mohli situaci vyřešit. Pokaždé to ale bylo z dotačního programu vyřazeno," uvedl Ředitel SSOK David Štěpánek.

Podle Michala Záchy (ODS), náměstka hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy, se SSOK bude dál zabývat možností provedení dalšího opatření tak, aby řidiči byli ještě více upozorněni předem. Klíčové ale je, aby řidiči respektovali dopravní značení.

VIDEO: Řidiči si natáčeli vážnou nehodu na D1 u Lipníku. Policisté jim rozdali pokuty

Provoz na dálnici D1 zastavila v pondělí vážná nehoda dvou nákladních aut. Kromě vyšetřování a řízení provozu se museli policisté ve složité situaci zabývat také prohřešky kolemjedoucích řidičů. Hned čtrnáct z nich se totiž plně nevěnovalo...

„Z pohledu Olomouckého kraje se nejedná o dopravně problematické místo. Podjezdové zábrany jsou běžný prostředek, tedy schválený a certifikovaný výrobek zamezující vjezdu vozidel nad povolenou výšku. K poškozování dochází z důvodu, že řidiči nedodržují dopravní značení,“ zdůraznil Zácha.

Letos i kvůli rekonstrukcím na okolních silnicích narostla na této silnici intenzita dopravy a kraj zde eviduje už deset dopravních nehod. Každá oprava půltunové zábrany zaměstná pracovní četu na desítky minut. Podle mluvčí hejtmanství Aleny Minxové vyjde usazení brány na několik tisíc korun, škoda se obvykle hradí z povinného ručení vozidla.

„Je to nepříjemné, lidé už si z toho dělají ironicky legraci a dávají si sázky, jestli brána vydrží týden nebo hodinu. Stojí to spoustu peněz, energie a nervů,“ posteskl si před časem litovelský starosta Viktor Kohout (SNK).

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Doprava, nehoda, podjezdová brána, zábrana, ochranná brána, Litovel, Nové Zámky, most Nové Zámky, Mladeč, Správa silnic Olomouckého kraje, řetízková brána, dopravní nehoda, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seriál nehod na mostu u Litovle má letos deset dílů. O podjezdových branách jednají obce s krajem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.