Počasí dnes15 °C, zítra22 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jak se vám líbí? Olomoucké vánoční tramvaje jsou kompletně ve svátečním, mají nové polepy

V Olomouci se rozzářil nejen zelený symbol Vánoc na Horním náměstí, ale také tři tramvajové vozy, které budou ve svátečním hávu brázdit ulice města. Kromě světelné výzdoby tentokrát dostaly vánoční tramvaje také speciální tematické polepy.

Na olomouckém Horním náměstí se v neděli večer slavnostně rozzářila třináctimetrová jedle, která dostala jméno Bambulín. V hanácké metropoli tak oficiálně odstartovaly populární Vánoční trhy. Tradiční program v centru města letos po čtyřech...

Vánočně nasvícený starší typ tramvaje T3 je už delší dobu tradiční součástí adventního období v Olomouci, od roku 2021 jezdí po kolejích v hanácké metropoli také svátečně nastrojená tramvaj typu EVO. V případě modernější soupravy zainvestoval dopravní podnik před dvěma lety 290 tisíc korun také do propracovanějších LED světelných dekorací.

Letos se navíc tramvaje kompletně převlékly díky polepům se zimním a vánočním námětem, vánoční úprava jednoho vozu vyšla na přibližně 50 tisíc korun. „Souprava vozů typu EVO je laděna v duchu zimní krajiny, sněhových závějí a zasněžených domků, vůz T3 dostal teplý červený vánoční svetr,“ komentoval proměnu tramvají předseda představenstva DPMO Jaroslav Michalík

Kromě exteriéru má sváteční ladění také vnitřek souprav EVO, které zdobí obrázky od dětí na téma Vánoce v Olomouci. Díla malých autorů jsou součástí výtvarné soutěže, kterou pořádá Dopravní podnik města Olomouce.

Vánoční tramvaje v Olomouci budou v provozu denně až do Tří králů, tedy 6. ledna 2024. Zářící novější sestava bude jezdit na trase Nová Ulice – Náměstí Hrdinů – Žižkovo náměstí – Hlavní nádraží – Pavlovičky a zpět. Vůz T3 bude zajíždět do Neředína. „Vánoční souprava tramvajových vozů typu EVO1 bude jezdit na lince číslo 4 a vánoční tramvaj typu T3 RP bude jezdit v pracovní dny na lince číslo 2 a v dny pracovního klidu na lince číslo 7,“ doplnila mluvčí DPMO Anna Sýkorová. Jízdní řády svátečně nazdobených souprav jsou k dispozici na webu dopravního podniku.

Jak se vám líbí výzdoba vánočních tramvají v Olomouci pro rok 2023?

Celkem hlasovalo275 čtenářů

Loni si vánočně nasvícená olomoucká tramvaj EVO ještě i bez polepů vysloužila pozitivní ohlas také ve sledované mezinárodní anketě o nejhezčí vánoční tramvaj. Mezi dvaatřiceti nejen evropskými městy se v hlasování dopravního magazínu MHD86 umístila souprava z Hané na 6. příčce a nechala za sebou například vozy z Varšavy, Budapešti či Záhřebu. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky Doprava, tramvaj, vánoční tramvaj, anketa, hlasování, Dopravní podnik města Olomouce, DPMO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se vám líbí? Olomoucké vánoční tramvaje jsou kompletně ve svátečním, mají nové polepy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.