Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FOTOGALERIE: V Olomouci září strom Bambulín, vánoční městečko přilákalo davy

, aktualizováno 19. listopadu 2023, 21:21

Na olomouckém Horním náměstí se v neděli večer slavnostně rozzářila třináctimetrová jedle, která dostala jméno Bambulín. V hanácké metropoli tak oficiálně odstartovaly populární Vánoční trhy. Tradiční program v centru města letos po čtyřech letech rozšířilo i venkovní kluziště, ledová plocha slouží bruslařům od začátku víkendu.

Jméno Bambulín, pro jedli donedávna rostoucí u vily poblíž olomouckého zimního stadionu, vymysleli třeťáci ze školní družiny ZŠ Milady Horákové v Rožňavské ulici. Kulturní program na pódiu vedle sloupu Nejsvětější Trojice odstartoval po slavnostním rozsvícení vánoční jedle koncertem písničkáře Voxela. Rozsvícení stromu přihlížila také Sandra Horton, která jako dítě jedličku před 34 lety u jednoho z domů ve Wellnerově ulici zasadila. „Jsem moc ráda, že je strom na náměstí, na druhou stranu jsem i trochu smutná, že už není u nás doma,“ s nostalgií prohlásila dárkyně stromu, která na jedinečný moment přiletěla na Hanou ze Spojených států amerických.

Do osmnáctého ročníku soutěže o pojmenování stromu přišlo na olomouckou radnici více než čtyři sta návrhů z pěti mateřských a devatenácti základních olomouckých škol. Z družiny základní školy na olomouckém sídlišti dorazilo do soutěže nejvíce originálních výtvarných návrhů a zvítězilo ztvárnění stromečku z vlněných bambulí. Odtud pak vzešlo jméno pro vysokou jedli v centru Olomouce. „Děti z Rožňavské měly spoustu krásných nápadů, navíc nádherně vyrobených, proto jsme se rozhodli celý kolektiv ocenit za nejkrásnější výtvarné zpracování. A jeden z těchto krásných stromečků jsme vybrali i pro pojmenování letošního stromu. Bambulína děti jednak opravdu krásně vymyslely a vyrobily, ale také je to podle mě moc milé hravé dětské pojmenování, moc se mi líbí,“ řekl primátor města Olomouce Miroslav Žbánek (ANO), který společně s oddělením kultury každoročně jméno pro vánoční strom vybírá. „Stromeček na náměstí už se letos pojmenovává poosmnácté a nás každý rok překvapuje, jaké krásné návrhy nám děti do soutěže posílají a kolik jich je. Je to moc hezká tradice,“ doplnil primátor na webu města.

Novinky, detaily ze života trhů, programové tipy i praktické informace představují organizátoři oblíbené několikatýdenní akce letos také ve speciálních vánočních novinách. „Na noviny bude možné narazit v informačních centrech, v hotelích, na nádražích, v restauracích i na stáncích přímo na náměstích a tržnici,“ informovala Monika Řehulková ze společnosti Kulturní Olomouc.

Vánoční trhy u řeky Moravy: v Olomouci se rozzáří i nová náplavka

Nejen v samotném centru Olomouce, ale také na nové náplavce u řeky Moravy se pro letošní rok chystají vánoční trhy. Vydlážděná část koryta vodního toku se na týden promění od 5. prosince a má přinést speciální atmosféru, tradiční občerstvení i...

Hlavní dění vánočních trhů bude na třech místech v centru města probíhat až do 23. prosince, v menším rozsahu pak budou pokračovat na Horním náměstí tentokrát až do 6. ledna. Do 15. ledna je v plánu provoz venkovního kluziště na ploše tržnice u vyhlídkového kola. Bruslení je zdarma, dopoledne ve všední dny je ledová plocha vyhrazená pro školy a školky.

 „Vánoční trhy v Olomouci jsou už po léta vlajkovou lodí města, lákají návštěvníky nejen z nejbližšího okolí. Horní i Dolní náměstí, ale i tržnice se opět stanou místy setkávání v předvánoční atmosféře. Zavedená akce umožňuje ladit detaily, a tak jsme si dali záležet i na akustickém sladění kulturního programu na náměstí například s programem Moravské filharmonie Olomouc,“ komentoval náměstek olomouckého primátora Viktor Tichák (Piráti a ProOlomouc).

Konání trhů a otvírací doby
Horní a Dolní náměstí – 19. 11. – 23. 12. 2023, omezený provoz 26. 12. 2022 – 6. 1. 2023
Otevírací doba stánků:
10:00 – 20:00, občerstvení do 22:00
Vánoční tržnice s kluzištěm: 19. 11. – 15. 1. 2023
Otevírací doba stánků:
Po – Pá: 13:00 – 20: 00, So-Ne 10:00-22:00
Otevírací doba kluziště (vstup zdarma):
Pro školy ve všední dny od 9:00 do 12:00
Pro veřejnost Po-Pá 13:00 – 20:00, So-Ne 10:00 – 20:00
Vyhlídkové kolo: denně 10:00 – 22:00
Zdroj: olomouc.eu

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa, Statutární město Olomouc

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: V Olomouci září strom Bambulín, vánoční městečko přilákalo davy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.