Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Namrzlé troleje zastavily vlaky v Olomouckém kraji, náročné chvíle zažívají i motoristé

, aktualizováno 23. ledna 2024, 12:58

Rozsáhlé komplikace v železniční dopravě napříč Olomouckým krajem způsobovalo od pondělního večera nepříznivé počasí. Na řadě míst došlo k namrznutí trolejového vedení a České dráhy musely odříkat vlaky a řešit náhradní varianty.

České dráhy v úterý ráno informovaly o omezení či zastavení provozu na tratích mezi Uničovem a Olomoucí, Olomoucí a Přerovem, Olomoucí a Prostějovem, Přerovem a Hranicemi a Starým Městem u Uherského Hradiště a Přerovem. Podle zástupců Koordinátora integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK) se omezení týká i úseků mezi Olomoucí a Nezamyslicemi, Nezamyslicemi a Přerovem a také Olomoucí a Hrubou Vodou. Zpoždění nabíraly také spoje jedoucí přes trati Lipník nad Bečvou - Drahotuše a Hranice na Moravě - Horní Lideč.

Na D1 se v noci střetl s kamionem autokar plný lidí. Desítky osob evakuovali hasiči

K noční nehodě kamionu, dálkového autobusu a dodávky vyjížděly složky IZS na 309. kilometr dálnice D1 nedaleko Hranic na Přerovsku. Ze zdemolované kabiny autokaru vyprošťovali zraněného řidiče hasiči, další osoby transportovali záchranáři do...

„Kalamitní situace okolo Olomouce se stabilizuje. Železniční koridor Olomouc - Hranice je v provozu již bez omezení, na nezávislé trakci jezdíme na tratích Olomouc - Prostějov a Nezamyslice - Přerov. V úseku Vyškov - Prostějov je k dispozici náhradní autobusová doprava,“ uvedl v pozdějších dopoledních hodinách národní dopravce zajišťující také regionální železniční dopravu v Olomouckém kraji na svých webových stránkách.

České dráhy odřekly několik spojů na Uničovsku či Šumpersku už v pondělí večer, složitá byla dopravní situace i v ranních hodinách, nejely například dva rychlíky mezi Olomoucí a Přerovem. Zrušeny byly také dva spoje SC Pendolino v úseku mezi Olomoucí a Ostravou. Podle stránek informujících o mimořádnostech na trati z pohledu Správy železnic se předpokládá ukončení omezení na většině úseků okolo osmé hodiny ranní.

„Z důvodu povětrnostních vlivů může vznikat na autobusových a vlakových spojích v celém Olomouckém kraji zpoždění. Některé spoje mohou být odřeknuty v části nebo v celém rozsahu,“ informuje KIDSOK s tím, že podrobnosti jsou k dispozici na webu cestujok.cz či na infolince 588 88 77 88. „Nejvážnější problémy jsou momentálně hlášeny v okrese Prostějov, kde jsou z důvodu nesjízdných komunikací některé spoje odřeknuty,“ uvádí koordinátor dopravy v Olomouckém kraji.

Centrum dopravních informací Policie ČR eviduje v Olomouckém kraji od ranních hodin několik dopravních nehod, dvě auta se srazila před sedmou hodinou v Olomouci na Cyrilské ulici. K nehodě dvou vozidel došlo v krajském městě také v Arbesově ulici, havárii tří aut bez zranění osob evidují policisté v Olomouci v ulici U Stadionu. Na Prostějovsku sjelo nedaleko Kralic na Hané nákladní auto částečně do příkopu, vyprošťovací práce probíhaly také na dálnici D35 na sjezdu k benzínové čerpací stanici na úrovní olomoucké části Nemilany. Mezi obcemi Lhota u Konice a Runářov byla po sedmé hodině ranní uzavřená vozovka v obou směrech, a to kvůli vyprošťování převráceného sypače. Ledovka způsobuje komplikace také na severu regionu, v Bělé pod Pradědem blokoval silnici uvíznutý kamion.

„Problémy na silnicích v celém kraji byly zejména v ranní špičce. Kolegové na operačním středisku od půl páté do osmi přijali a řešili přibližně tři desítky oznámení jednak o nehodách, jednak o nesjízdných komunikacích. Hlavní tahy, to znamená silnice první třídy a dálnice, byly chemicky ošetřené a tedy i sjízdné. Ledovka však komplikovala provoz na silnicích nižších tříd,“ shrnula situaci policejní mluvčí Miluše Zajícová.

„Předpověď ledovky se vyplnila, přesto jsou silnice v Olomouckém kraji sjízdné díky maximálnímu nasazení zimní údržby spolu s opatrností řidičů. Vzhledem k množícím se dotazům na stav opakujeme doporučení sledovat před jízdou web dopravniinfo.cz nebo volat zdarma 800 280 281,“ uvedl mluvčí olomouckého pracoviště ŘSD Miroslav Mazal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky Doprava, zima, počasí, silnice, ledovka, námraza, železnice, zpoždění, odřeknutí spojů, České dráhy, Správa železnic, Olomoucký kraj

Namrzlé troleje zastavily vlaky v Olomouckém kraji, náročné chvíle zažívají i motoristé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.