Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Stavba chybějící části obchvatu Olomouce začne v únoru. Kolony u Globusu však skončí až za dva roky

Stavba dlouho očekávaného chybějícího úseku dálnice D35 u Olomouce začne koncem února, po jejím dokončení zmizí otravné každodenní kolony na kruhovém objezdu u Globusu. První řidiči se však po dálnici mezi Slavonínem a Křelovem projedou až v roce 2026.

"ŘSD vybralo zhotovitele stavby D35 3508.2 Křelov - Slavonín 2. etapa, kterým je sdružení EUROVIA CS a.s. a M - SILNICE a.s. za nabídkovou cenu 838 milionů korun bez DPH. Na stavbu je vydáno pravomocné stavební povolení a zahájení realizace 3,2 kilometru dlouhého úseku D35 plánujeme na konci února tohoto roku," potvrdil dnes na sociálních sítích ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

O zakázku mělo zájem osm firem, vysoutěžená cena je po veřejné soutěži nakonec o 300 milionů nižší, než silničáři předpokládali.

Mnohaleté provizorium okolo Olomouce přes rondel nedaleko hypermarketu Globus tak skončí. "Ačkoliv se jedná o poměrně krátký úsek, tak je tato část mimořádně důležitá. Naváže na jižní dálniční obchvat Olomouce a zároveň kapacitně připojí stávající trasu D35 na Mohelnici. A hlavně odstraní problematický uzel v podobě velkého kruhového objezdu. Nebudou tady už kolony a tranzitující dopravu odvedeme dál na linii D35," zdůraznil význam stavby mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Rýdl.

Na budoucí trase dálnice již proběhla skrývka ornice a pyrotechnický a archeologický průzkum. Trasa povede od úrovně obce Břuchotín za křelovským Fortem XVII a napojí se novou mimoúrovňovou křižovatkou v lokalitě nynější poměrně ostré zatáčky u Neředína, kde auta musí zpomalovat. 

Plán na stavbu této části olomouckého obchvatu ministerstvo dopravy poprvé zveřejnilo už v roce 2006. Stavba se však oddalovala kvůli sporům o vedení trasy u Křelova, nakonec bylo nutné opakovat i proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA.

Archeologové zkoumají oblast určenou pro stavbu dálnice u Olomouce, odkryli pravěké i keltské hroby

Než zakryjí oblast polí u Olomouce neprostupné desky nového dálničního úseku, nechává Ředitelství silnic a dálnic podle platných nařízení zpracovat mezi Neředínem a Křelovem archeologický průzkum. Na budoucí trase dálnice tak odborníci hloubí...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky D35, obchvat, stavba, začátek, kolony, kruhový objezd, Olomouc, Globus, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, Křelov, Slavonín, Eurovia CS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba chybějící části obchvatu Olomouce začne v únoru. Kolony u Globusu však skončí až za dva roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.