Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Obchvat Zábřehu už má územní povolení. Jezdit se zde ovšem bude nejdříve až na konci desetiletí

Olomoucký krajský úřad vydal územní rozhodnutí pro obchvat Zábřehu na Šumpersku. Po nedávno otevřeném ochvatu Bludova to bude další klíčový moment pro bezproblémovou jízdu z centrální části kraje do Šumperka a Jeseníků. Jezdit se zde ovšem bude nejdříve na konci desetiletí.

V územním řízení krajský úřad rozhodl, že důležitou dopravní stavbu je možné umístit v plánované trase. Ředitelství silnic a dálnic ČR chce mít v příštím roce v ruce stavební povolení a o dva roky později hodlá stavbu zahájit. Dokončená by měla být v roce 2029.

Náklady na šestikilometrový obchvat Zábřehu silničáři odhadli na 2,6 miliardy korun bez DPH. Nový úsek frekventované silnice I/44 propojí už dokončené obchvaty Postřelmova a Zvole. Součástí je stavba dvou mimoúrovňových křižovatek či mostu přes železniční trať, který má měřit nejméně 110 metrů. Celkem má být na obchvatu postaveno osm mostů.

Silnice I/44 je hlavní dopravní tepnou ve směru z jihu na sever Olomouckého kraje. "Je prakticky jedinou vhodnou komunikací umožňující spojení měst Šumperka a Jeseníku s krajským městem Olomoucí. Silnice I/44 umožňuje navíc přístup do rekreačně významné oblasti Jeseníků," uvedlo ŘSD. 

Loni v prosinci silničáři zprovoznili obchvat Bludova u Šumperka, který stál 2,323 miliardy korun. V roce 2022 ŘSD zahájilo navazující stavbu čtyřkilometrové přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče nedaleko Bludova, která obchvat doplní. "V delším horizontu je v plánu také obchvat Šumperka. Aktuálně na stavbu zpracováváme technickou studii," uvedl loni v prosinci ředitel ŘSD Radek Mátl.

ŘSD se chystá na výkupy pozemků pro obchvat u Mohelnice. Stavba čeká na start obřího dálničního projektu

Po prosincovém zprovoznění novostavby obchvatu Bludova pokračuje ŘSD v přípravě dalších silnic, které mají zlepšit dopravní situaci na Šumpersku. V úvodu letošního roku je v plánu zahájení majetkoprávní přípravy pro více než tříkilometrový...

Město Šumperk je připraveno pomáhat s problémy na trase nebo s výkupy pozemků. "My jsme okamžitě po příchodu do vedení města po komunálních volbách zahájili jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic o obchvatu Šumperka. Během letošního roku chceme postupně řešit bariéry a problémy v koridoru, který je v územním plánu pro obchvat města vymezený," potvrdil místostarosta Šumperka Karel Hošek (STAN a TOP 09).

Časový horizont ovšem není schopen sdělit. “Jedeme krůček po krůčku, abychom státu pomohli, ale termíny v tuto chvíli zatím nejsou na stole. Bude se jednat o obchvat Šumperka, Vikýřovic a Rapotína, jiné varianty již byly analyzovány například z hlediska životního prostředí, a pokud vím, nedávaly smysl,” dodal místostarosta. Plánovaný obchvat Šumperka by se napojil na nedávno dokončený obchvat Bludova a vyústil až mezi Petrovem a Rapotínem daleko za Šumperkem.

V prvním čtvrtletí letošního roku ŘSD zahájí výkup pozemků pro obchvat obce Libivá u Mohelnice na trase silnice I/44. Jeho stavba má začít v roce 2027 a vyžádá si investici zhruba 736 milionů korun. Zprovoznění obchvatu je naplánováno na rok 2029.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky obchvat, Zábřeh, stavba, územní rozhodnutí, silnice, Šumperk, Olomoucký kraj, okres Šumperk, Ředitelství silnic a dálnic, Zábřeh, doprava, Bludov, Postřelmov, Rapotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Zábřehu už má územní povolení. Jezdit se zde ovšem bude nejdříve až na konci desetiletí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.