Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bludov se raduje. Nedávno otevřený obchvat snížil dopravu, příští týden se otevře i cesta okolo Chromče

Otevření veledůležitého obchvatu Budova na Šumpersku se projevilo velmi rychle. V Bludově, kudy denně projížděly tisíce aut, je najednou klid a cesta do Šumperka a Jeseníků se zásadně zrychlila. Ve špičce mohou motoristé ušetřit i dvacet minut. Příští týden navíc silničáři chystají otevření navazujícího obchvatu Chromče.

O obchvatu Bludova na Šumpersku se poprvé začalo mluvit před třiceti lety. Obec leží na hlavní trase z Olomouce do Šumperka a dál do Jeseníků, denně tu projížděly tisíce aut a kamionů. Na nebezpečné křižovatce s frekventovanou komunikací ve směru od východních Čech se pravidelně tvořily dlouhé kolony. Loni na sklonku roku si Bludov oddechl.

“Zkušenosti jsou zatím jenom pozitivní, po otevření nám v obci téměř stoprocentně zmizela doprava ve směru Zábřeh Šumperk. Křižovatka u zámku je nyní naprosto volná a dá se tam krásně jezdit, je tam větší bezpečnost a nejsou tam kolony a zácpy,” popisuje současnou situaci starosta Bludova Roman Holinka.

Podle něho je však na konečné hodnocení zatím brzy, protože ještě není v provozu obchvat Chromče, kudy jede hlavní část dopravy z východních Čech směrem na Zábřeh, Mohelnici a Olomouc. Po otevření už automobily nebudou jezdit přes Bludov. “Uvidíme, co se ještě stane, čekáme další zklidnění dopravy,” doufá starosta Bludova.

Otevření obchvatu Chromče se chystá na příští týden. "Slavnostní zprovoznění stavby silnice I/11 Postřelmov – Chromeč se uskuteční ve středu 7. února," potvrdil Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR.

ŘSD se chystá na výkupy pozemků pro obchvat u Mohelnice. Stavba čeká na start obřího dálničního projektu

Po prosincovém zprovoznění novostavby obchvatu Bludova pokračuje ŘSD v přípravě dalších silnic, které mají zlepšit dopravní situaci na Šumpersku. V úvodu letošního roku je v plánu zahájení majetkoprávní přípravy pro více než tříkilometrový...

Cesta k vytouženému obchvatu Bludova však nebyla jednoduchá. “Obce z okolí pomáhaly hlavně s výkupy pozemků, na které přispívaly ze svých rozpočtů, aby se stavba mohla co nejdříve realizovat. Tehdy jsem ještě nebyl starostou, ale vím, že probíhala řada jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic a ministerstvem dopravy a že z obecních rozpočtů šly nějaké doplatky na pozemky, které bylo potřeba vykoupit. My totiž z obchvatu máme velký profit, protože tady bude klid a bezpečno. Ty peníze se určitě vyplatí,” říká starosta Bludova. Částky, o které šlo, podle něho nebyly přemrštěné.

S problémy pomáhala také radnice v Šumperku, který leží na konci nově vybudované dálnice.

“Bývalé vedení města jednalo s jedním zdejším průmyslovým podnikem, který měl obavy z prašnosti a hlučnosti. Naštěstí se našel nějaký kompromis, kdy se město společně s tímto podnikatelským subjektem dohodlo na stavbě protihlukové stěny, kterou stát nemohl financovat. Díky tomu byl celý projekt odblokován. Šlo o investici v řádu několika milionů korun,” potvrdil místostarosta Šumperka Karel Hošek (TOP 09), která má na starosti dopravu. Město se podle něho snažilo spolupracovat také na výkupech pozemků.

Obchvat Zábřehu už má územní povolení. Jezdit se zde ovšem bude nejdříve až na konci desetiletí

Olomoucký krajský úřad vydal územní rozhodnutí pro obchvat Zábřehu na Šumpersku. Po nedávno otevřeném ochvatu Bludova to bude další klíčový moment pro bezproblémovou jízdu z centrální části kraje do Šumperka a Jeseníků. Jezdit se zde ovšem bude...

Samotný Bludov se nyní musí vyrovnat s komplikacemi, které stavba obchvatu přinesla. Provoz těžké techniky a nákladních aut, která přivážela a odvážela tisíce tun materiálu na staveniště, totiž poškodil silnici směrem na Sudkov. “Během stavby tam jezdila auta a cesta dostala zabrat. Doufám, že se podaří dohodnout nějakou opravu. Nyní je na to ještě brzy, podle mých informací budou zhruba půl roku dál probíhat dokončovací práce na úpravách náspů a v prostorách pod mosty, ale pak se to snad nějak vyřeší,” vysvětluje starosta Bludova Holinka.

Například na Přerovsku silničáři nedávno dokončili opravy komunikace mezi Předmostím a Vinary, kterou zničily nákladní automobily při stavbě dálnice D1. Akce za téměř 30 milionů korun přinesla nový asfaltový povrch, úpravy krajnic a příkopů. Cestu silničáři používali jako zásobovací trasu. 

O dohodu se silničáři na opravě zničené cesty do Sudkova, poblíž které by v budoucnu mohly vyrůst nové rodinné domy, bude usilovat také starosta Bludova. “Samozřejmě očekávám, že budou probíhat nějaká jednání, ale zatím mám bohužel informace o tom, že na tuto opravu peníze nejsou,” poznamenal starosta Bludova Holinka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Bludov, obchvat, otevření, úleva, doprava, frekvence, Chromeč, stavba, Šumperk, oprava, pozemek, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyněk Běhal

Obchvat Bludova je super. Jen moc nerozumím tomu, proč se o navazujícím obchvatu Šumperka, začalo poprvé jednat až teď, před dokončením obchvatu Bludova. Na toto už dávno mohla být provedená min. studie a naplánovaná trasa. Teď se najednou někdo probral a prý se začalo jednat s ŘSD.... Takže ŠPK bude min dalších 10-15let bez obchvatu... krása

Sobota, 3. února 2024, 18:49Odpovědět

Jan Strapina

Jedině dobře,víc takových obchvatů!!!!!!!!!

Pátek, 2. února 2024, 14:31Odpovědět

Bludov se raduje. Nedávno otevřený obchvat snížil dopravu, příští týden se otevře i cesta okolo Chromče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.