Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Šumpersku se otevírá důležitá silniční spojnice. Starosta Chromče upozornil na chybějící směrovky

V mírném předstihu se stavebním firmám podařilo na Šumpersku dokončit nový úsek silnice I/11 mezi obcemi Postřelmov a Chromeč. Čtyřkilometrová přeložka rušného tahu odvádí dopravu z obydlených zón a napojuje se do nedávno zprovozněného obchvatu Bludova.

Silnice I. třídy číslo 11 je jednou z nejvýznamnějších tuzemských komunikací této kategorie, nový úsek mezi Postřelmovem a Chromčí měří čtyři kilometry a na trase je pět mostních objektů. Zakázka, jejímž investorem bylo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vyšla na 318 milionů korun.

„Silnice je nově vedena volným terénem po nezastavěném území v novém směrovém, výškovém i šířkovém uspořádání. Trasu tvoří mírné zářezy střídající násypy do výšky přes osm metrů. Přeložka silnice I/11 úzce souvisí s nedávno zprovozněným obchvatem Bludova, stavby na sebe navazují a tvoří spolu jeden celek prospěšný životnímu komfortu i bezpečnosti silničního provozu. Tato komunikace odvede dopravu nejen z Bludova a dalších obcí, ale i ze silnic II. třídy,“ komentoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Obchvat Zábřehu už má územní povolení. Jezdit se zde ovšem bude nejdříve až na konci desetiletí

Olomoucký krajský úřad vydal územní rozhodnutí pro obchvat Zábřehu na Šumpersku. Po nedávno otevřeném ochvatu Bludova to bude další klíčový moment pro bezproblémovou jízdu z centrální části kraje do Šumperka a Jeseníků. Jezdit se zde ovšem bude...

Původní silnice před křižovatkou před obcí Chromeč až po kruhový objezd v Šumperku se nově zařadí do kategorie silnic II. třídy. Nový silniční systém oceňují také v Chromči, kudy projíždělo mnoho řidičů, kterým se nechtělo zajíždět do Bludova. „Obec byla do dnešního dne zatížena dopravou velice intenzivně, byť se nejedná o silnici první třídy. Přes obec Chromeč vede silnice třetí třídy, po které si zkracují cestu všichni, kteří tuto trasu znají a jedou například od Brna nebo Olomouce směrem na Hradec nebo Hanušovice. Někdy byl provoz takový, že se nedalo přes silnici ani přecházet, bylo toho až nad hlavu,“ poznamenal starosta.

Ten na slavnostním otevření silnice zároveň upozornil, že na dopravním značení ve frekventované křižovatce, do které ústí nově vybudovaný úsek, není žádná směrovka navádějící do obce Chromeč. „Přiznám se, že nás to velice mrzí. Je to v podstatě dílo jednoho zarputilého pracovníka krajského úřadu. Přišel různými argumenty, jako například, že Chromeč není významným dopravním a kulturním centrem či že obec neleží na odbočující silnici. Tato tvrzení jsme se snažili vyvrátit, na ukazatelích je uveden i například Postřelmůvek, který má poloviční počet obyvatel. Problém už jsem přednesl i panu hejtmanovi. Snad se tato věc podaří vyřešit, jedná se o šest stejných slov na šesti místech,“ poukázal starosta na navigační nedostatek a dodal, že další záležitostí, o které chce jednat, je i poškození silnice v obci nákladními automobily a s tím související potřeba opravy.

Samotné výstavba začala v dubnu 2022 a do provozu bude dílo uvedeno týden před smluvním termínem, ve čtvrtek 8. února. „Děkuji starostům obcí v okolí za shovívavost. Na stavbu jsme transportovali potřebný materiál, navezli jsme například 300 tisíc tun materiálu do násypů. Zvýšená doprava opravdu byla, ale občané od čtvrtečního rána větší klid určitě pocítí,“ podotkl Jan Hýzl, ředitel odštěpného závodu Morava společnosti STRABAG.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, silnice, I/11, Chromeč, Postřelmov, investice, ŘSD, Šumperk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumpersku se otevírá důležitá silniční spojnice. Starosta Chromče upozornil na chybějící směrovky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.