Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ŘSD podepsalo kontrakt na zásadní část dálničního obchvatu Olomouce. Stavba brzy začne

Poslední tříkilometrový úsek západního dálničního obchvatu Olomouce již zná konkrétní termín oficiálního zahájení stavby. Ředitelství silnic a dálnic podepsalo se zhotovitelskými firmami potřebné smlouvy a výstavba může začít na konci února. Nová část dálnice D35 má být hotová za další dva roky.

Na začátku tohoto roku vybralo po dlouhých fázích příprav Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zhotovitele stavby nazvané D35 Křelov – Slavonín 2. etapa. Vítězem výběrového řízení se stalo sdružení společností EUROVIA CZ a M – SILNICE, bylo však nutné počkat ještě na konec lhůty na podání námitek ze strany dalších účastníků tendru. Výhrady k veřejné soutěži už nezazněly a tak mohlo ŘSD podepsat kontrakt.  „ŘSD uzavřelo smlouvu o dílo na realizaci stavby ‚D35 3508.2 Křelov - Slavonín 2. etapa‘ za nabídkovou cenu 838 milionů Kč bez DPH. Realizace 3,2 km dlouhého úseku D35 u Olomouce bude zahájena dne 27.2.2024,“ potvrdil generální ředitel ŘSD Radek Mátl na sociálních sítích.

Plán na stavbu této části olomouckého obchvatu ministerstvo dopravy poprvé zveřejnilo už v roce 2006. Stavba se však oddalovala kvůli sporům o vedení trasy u Křelova, nakonec bylo nutné opakovat i proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí EIA. Už řadu let jezdí tisíce aut každý den na trase kolem Olomouce dále na Mohelnici či Hradec Králové přes kruhový objezd u hypermarketu Globus, kde se tvoří v dopravně vytížených časech dlouhé fronty vozidel. Právě tuto situaci má vyřešit nový dálniční úsek, díky kterému vznikne nepřerušený tah mezi Mohelnicí a Lipníkem nad Bečvou mimo město Olomouc. „Tento tah tvoří v oblasti střední Moravy součást ‚křižovatky‘ tranzitních cest mezistátních i vnitrostátních –východní Čechy – Morava, Ostrava – Praha, s vazbou na oblast Jeseníků,“ uvádí Ředitelství silnic a dálnic.

V uplynulých měsících probíhal na budoucí trase D35 mezi Křelovem a Slavonínem pyrotechnický a archeologický průzkum a také příprava staveniště. S uvedením nového úseku do provozu počítá ŘSD v roce 2026. „Stavba není úplně jednoduchá, má sice pouze tři kilometry, ale technicky je poměrně náročná. Budeme se samozřejmě snažit úsek postavit co nejrychleji, protože víme, že situace u kruhového objezdu není úplně ideální, jsou tam často kolony. D35 chceme mít už kompletně postavenou,“ říká šéf ŘSD Mátl.

Úsek stávající silnice I/35 od Břuchotína k okružní křižovatce u Globusu se společně s původní mimoúrovňovou křižovatkou v budoucnu přeřadí do nižší silniční sítě a bude napojen na souběžnou silnici II/635, tedy krajskou komunikaci vedoucí od Olomouce do Litovle a dále přes Loštice do Mohelnice.

Obchvat Zábřehu už má územní povolení. Jezdit se zde ovšem bude nejdříve až na konci desetiletí

Olomoucký krajský úřad vydal územní rozhodnutí pro obchvat Zábřehu na Šumpersku. Po nedávno otevřeném ochvatu Bludova to bude další klíčový moment pro bezproblémovou jízdu z centrální části kraje do Šumperka a Jeseníků. Jezdit se zde ovšem bude...

Nová trasa D35 povede od úrovně obce Břuchotín za křelovským Fortem XVII a napojí se novou mimoúrovňovou křižovatkou v lokalitě nynější poměrně ostré zatáčky u Neředína, kde auta musí zpomalovat. 

„Napojení nového úseku bude jednou z nesložitějších etap, půjde o do určité míry specifický případ. Doprava se bude muset převést s pomocí dopravně inženýrských opatření, tak abychom nový úsek napojili a stávající komunikaci upravili tak, aby byla už jen doprovodná,“ podotkl Radek Mátl.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, stavba, dálnice, D35, Olomouc, obchvat, Křelov, Slavonín, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

jedeš po Antalyi po někalipródové silnici, a kruháče a středovy pásy só osázeny květinama a palmama, jak ani ve Smetanovéch sadech NE ! Jedeš do Olomóca z Vidně, a PROPLITÁŠ se jednim pruhem serpentynama mezi slepičákama, vrakáčama, zahradnima budkama !!!

Neděle, 18. února 2024, 11:26Odpovědět

ŘSD podepsalo kontrakt na zásadní část dálničního obchvatu Olomouce. Stavba brzy začne  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.