Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z rušného tahu mezi Olomoucí a Přerovem zmizí již nepotřebný rondel. Posloužil při stavbě D55

Provoz na rušné silniční spojnici Olomouce a Přerova omezí ve středu 20. března práce na odstranění provizorního kruhového objezdu, který zde vznikl při výstavbě nového úseku dálnice. Doprava na úseku silnice I/55 poblíž Velkého Týnce bude v době úprav vedena kyvadlově.

Dočasný kruhový objezd pro snadnější výjezd z vedlejších komunikací od Grygova či Velkého Týnce na frekventovaný tah I. třídy číslo 55 nechalo z betonových bloků vybudovat ŘSD loni v létě. V okolí probíhá výstavba nového úseku D55 Olomouc – Kokory a vedlejší silnice napojené do kruhového objezdu už jsou stavbou přerušené. Křižovatka tak už není potřeba.

„Provizorní okružní křížení u Velkého Týnce bude odstraněno. Dočasné opatření stavby dálnice D55 skončí ve středu 20. března během částečné uzavírky silnice I/55 – průjezd toho dne zde zůstane obousměrný kyvadlový, což může vlivem husté dopravy vyvolávat kolony, za které se omlouváme,“ uvedl k plánovanému omezení na silničním tahu mezi Olomoucí a Přerovem mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

Stavba takřka osmikilometrové části dálnice D55 začala na loni na konci dubna a smluvní hodnota zakázky dosahuje takřka dvou miliard korun bez DPH. Projekt zahrnuje osm mostních objektů, takřka dva kilometry protihlukových stěn a také výstavbu nové mimoúrovňové křižovatky, která vznikne právě v lokalitě rušeného provizorního rondelu.

Krátce po udělení stavebního povolení ze strany ministerstva dopravy ve prospěch stavby posledního chybějícího úseku dálnice D1 u Přerova reagovala ekologická organizace Děti země žalobou. Další ze série soudních sporů probíhal od prosince 2022,...

„Dálnice D55 z Olomouce do Kokor a zpět roste podle předpokladu. V souladu s harmonogramem pokračují například zemní práce prováděné těžkou technikou. Kromě bagrů a nákladních vozidel fungují dělníci také u bednění stěn opěr mostů nebo následné betonáže,“ sdělili k aktuálnímu procesu výstavby před nedávnem zástupci ŘSD na sociálních sítích.

Úsek Olomouc – Kokory představuje první etapu dálničního propojení krajského města s Přerovem, které odvede dopravu z obcí Krčmaň a Kokory. S uvedením stavby Olomouc – Kokory počítá ŘSD v roce 2025, následně by se mělo rozběhnout budování šesti kilometrů dálnice D55 od Kokor do Přerova, tato stavba má platné územní rozhodnutí a letos bude žádat o stavební povolení.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, omezení, stavba, I/55, Přerov, Olomouc, Velký Týnec, stavba, D55, dálnice, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z rušného tahu mezi Olomoucí a Přerovem zmizí již nepotřebný rondel. Posloužil při stavbě D55  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.