Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na rok uzavřeno. Kvůli stavbě klíčového úseku D35 u Olomouce začnou první omezení v dopravě

Po slavnostním zahájení se postupně rozbíhá budování poslední chybějící části západního dálničního obchvatu Olomouce. Stavba D35 Křelov – Slavonín zasahuje do polí, malé zahrádkářské kolonie a protíná také silnici vedoucí od Křelova k olomoucké části Topolany. Komunikace III. třídy se od víkendu na více než rok uzavře, čeká ji přeložení na most. Částečná omezení se dotknou i současné trasy autostrády, kde dojde ke zúžení jízdních pruhů.

Závodníky má na Červenohorském sedle zkrotit soustava radarů. Kde budou měřené úseky?

Soustava hned čtyř sektorů s úsekovým měřením rychlosti by měla zklidnit rychlé řidiče a motorkáře na klikaté silnici I. třídy přes Červenohorské sedlo na pomezí Šumperska a Jesenicka. Ředitelství silnic a dálnic má připravený projekt a směřuje k...

Stavba 3,2 kilometru dlouhého úseku dálnice D35 se oficiálně rozběhla s koncem února. Dlouho očekávaná silnice, která odstraní potřebu průjezdu přes přetížený kruhový objezd u olomouckého hypermarketu Globus, má být hotová za 26 měsíců.

S výstavbou se pojí i omezení v dopravě, první přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích by se měly projevit od nadcházejícího víkendu. V aktuální fázi se opatření dotknou zejména lokality v místě budoucího napojení nového úseku na současnou trasu D35 u obce Křelov- Břuchotín.

O víkendu 23. a 24. března bude specializovaná firma instalovat dopravní značení a další prvky pro úpravu vedení provozu podle navrženého opatření. Poblíž EXITU 261 Křelov se tak bude na D35 v úseku dlouhém přibližně 1,2 kilometru jezdit jedním pruhem v každém směru. „Následně od 25. března do 6. dubna povede provoz vždy jen levými pruhy, a to v úseku mezi 260,4. až 261. kilometrem ve směru na Olomouc a také v části mezi 261. – 260,5. kilometrem ve směru na Mohelnici,“ specifikoval částečnou uzavírku mluvčí olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslav Mazal.

Přechodné dopravní značení by mělo od soboty 23. března vymezit také úplnou uzavírku silnice III/5709 poblíž sjezdu u Křelova v Topolanské ulici. Komunikace třetí třídy vede od dálnice k olomoucké části Topolany a využívají ji řidiči směřující například do Hněvotína, Ústína, Lutína či dalších obcí. Dopravní omezení v tomto místě bude mít výrazně delší trvání a to zřejmě až do konce dubna 2025. Silnici přetíná budoucí trasa dálnice a v následujících měsících tak bude sloužit jen pro vozidla stavby. V budoucnu cesta povede nad dálnicí, stavební firmy zde vybudují most. „Pro Topolanskou ulici je stanovena obousměrná objízdná trasa přes Pražskou ulici a třídu Míru v Olomouci,“ doplnil mluvčí ŘSD.

Schéma uzavírky a objízdné trasy úseku silnice III/5709 v Topolanské ulici. Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR

Nová trasa D35 povede od úrovně obce Břuchotín za křelovským Fortem XVII a napojí se novou mimoúrovňovou křižovatkou v lokalitě nynější poměrně ostré zatáčky u Neředína, kde auta musí zpomalovat. „Stavba není úplně jednoduchá, má sice pouze tři kilometry, ale technicky je poměrně náročná. Napojení nového úseku bude jednou z nesložitějších etap, půjde o do určité míry specifický případ. Budeme se samozřejmě snažit úsek postavit co nejrychleji, protože víme, že situace u kruhového objezdu není úplně ideální, jsou tam často kolony. D35 chceme mít už kompletně postavenou,“ komentoval stavbu v hodnotě 838 milionů korun generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, stavba, investice, dálnice D35, ŘSD, uzavírka, uzavírka D35, omezení, Olomouc, Křelov, Topolany, Litovel, Mohelnice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Haleluja ! takže Olomóc přestane byt fortová Pevnost, kdy 4-pródová "dálnica" přecházi v jednostopy nepřehledny Sertepliny s betnovéma šikanama, a vztyčenéma dračima zubama, a přičnéma prahama a lochnama ! ...to se vnuci pomějó !

Sobota, 23. března 2024, 12:38Odpovědět

Na rok uzavřeno. Kvůli stavbě klíčového úseku D35 u Olomouce začnou první omezení v dopravě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.