Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvůli nebezpečnému svahu Šternberk uzavřel silnici do Dolního Žlebu i pro autobusy. Město zde staví cyklostezku

Kvůli nebezpečnému svahu musel Šternberk na Olomoucku zcela zavřít silnici do Dolního Žlebu. V náročném terénu město na začátku března začalo stavbu stezky pro cyklisty a pěší, součástí bude i opěrná zeď. S nestabilním svahem stavbaři počítali, doufali však, že bude stačit uzavřít pouze jednu polovinu cesty.

"Havarijní stav svahu si vyžádal úplnou uzavírku silnice v Dolním Žlebu, a to až do odvolání. Uvedeným úsekem nebude možný ani průjezd autobusové dopravy," oznámila šternberská radnice na webových stránkách.

Stezka dlouhá 811 metrů po dokončení naváže na kratší úsek vybudovaný již v roce 2019. Práce potrvají přibližně půl roku. "V prvním týdnu bude probíhat poměrně rozsáhlé kácení i s využitím harvestoru. Následovat bude bagrování svahu. Svah podle posouzení odborníků není příliš stabilní, po úvodních úkonech se bude znovu posuzovat a rozhodovat, jestli bude možné pustit tímto úsekem dopravu alespoň jedním pruhem na semafory," očekával potíže již na začátku stavby starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS).

Nyní se bohužel ukázalo, že stabilita svahu je opravdu špatná, hrozí sesuvy, pády kamení a zeminy, a tak se silnice musí zcela uzavřít.

Objízdná trasa pro autobusy vede přes Lipinu, Horní Loděnice, Dalov a Horní Žleb. Zastávky Šternberk, Hvězdné údolí, Šternberk, Dolní Žleb a autokemp vůbec nebudou fungovat. Město chystá nové spoje a upozorňuje, že vzhledem k objížďce musí cestující počítat se zpožděním až půl hodiny. Náhradní doprava dětí do škol je zajištěna od pondělí. Jízdní řády lze najít na webových stránkách města.

Stezka do Dolního Žlebu vyjde na více než dvacet milionů korun. Lidé nyní mohou jezdit po přibližně dvacet kilometrů dlouhé objízdné trase na Lipinu, druhou výrazně kratší variantou je pouze pro osobní auta cesta přes Chabičov, kde je však silnice ve značně špatném stavu.

Šternberk zahájí náročnou stavbu stezky do Dolního Žlebu. Svah zajistí vysoká opěrná zeď

Nebývale náročný projekt smíšené stezky pro cyklisty a pěší dospěl do fáze výstavby na okraji Šternberka Přibližně osm set metrů dlouhý úsek nové komunikace spojující město s osadou Dolní Žleb. Náročným parametrem výstavby je terén, který celé...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Šternberk

Štítky uzavírka, stavba, svah, sesuv, silnice, stezka, Šternberk, Dolní Žleb, cyklostezka, Olomoucký kraj, Lipina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

To só storky jak z Peru nebo Bolivie ! akorát, že ty naše Bohem ~ Prahó zapomenuty muldy Nepřitahujó valutovy turisty jak Himaláye.

Sobota, 23. března 2024, 12:30Odpovědět

Kvůli nebezpečnému svahu Šternberk uzavřel silnici do Dolního Žlebu i pro autobusy. Město zde staví cyklostezku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.