Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dálnice D35 z Mohelnice do Čech má konečně zelenou. Ministerstvo vybralo poradce, hotovo bude v roce 2029

Pokračování dálnice D35 z Mohelnice do Pardubického kraje má zelenou. Ministerstvo dopravy konečně vybralo transakčního poradce, který státu pomůže s výstavbou pětatřicetikilometrového úseku v rámci PPP projektu. Ministerstvo počítá s tím, že paralelní propojení Moravy a Čech bude hotové v roce 2029.

"Pokud budou splněny všechny zákonné podmínky, tak do konce dubna lze očekávat podpis smlouvy s vybraným transakčním poradcem. Postupně se realizují všechny standardní procedurální kroky, problém nikde nevidíme," potvrdil Jan Jakovljevič z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Ministerstvo již účastníkům zadávacího řízení odeslalo oznámení o výběru poradce, soutěž však muselo vypsat podruhé kvůli nesplnění podmínek v prvním kole. S pokračováním dálnice D35 tak bude státu pomáhat konsorcium dodavatelů White & Case, s.r.o., advokátní kancelář a PricewaterhouseCoopers Česká republika, s.r.o., a SIEBERT + TALAŠ, spol. s r.o. a Mott MacDonald CZ, spol. s.r.o. Hodnotící komise posuzovala celkem tři nabídky.

"Paralelní spojnici Čech a Moravy v podobě D35 chceme dokončit do roku 2029 a právě dva poslední úseky v délce 35 kilometrů mohou být dalším projektem financovaným a realizovaným ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru," uvedl v tiskové zprávě ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

ŘSD se chystá na výkupy pozemků pro obchvat u Mohelnice. Stavba čeká na start obřího dálničního projektu

Po prosincovém zprovoznění novostavby obchvatu Bludova pokračuje ŘSD v přípravě dalších silnic, které mají zlepšit dopravní situaci na Šumpersku. V úvodu letošního roku je v plánu zahájení majetkoprávní přípravy pro více než tříkilometrový...

Úsek dálnice z Mohelnice do Staré Město a ze Starého Města do Opatovce za více než 36 miliard korun je zařazený mezi PPP projekty, což je partnerství veřejného a soukromého sektoru. Vybraný koncesionář dálnici postaví za svoje peníze a na své náklady ji po dobu zpravidla několika desítek let bude také provozovat a udržovat. Stát bude stavbu postupně splácet.

Transakční poradce bude státu poskytovat právní, finanční, ekonomické a technické poradenství při přípravě a realizaci veřejné soutěže na výběr koncesionáře.

Pokračování dálnice D35 z Mohelnice na Šumpersku do Starého Města v sousedním Pardubickém kraji zrychlí cestu do Čech a přinese úlevu přetížené dopravě především v okolí Mohelnice, na nebezpečném mohelnickém kopci, kde jsou často velmi vážné nehody, a v neposlední řadě na D1.

Starosta Mohelnice Pavel Kuba (Mohelnická demokracie) je ovšem přesvědčený, že některé klíčové úseky už mohly být dávno hotové, kdyby se stavba rozdělila na etapy. Jde například o jižní sjezd do průmyslové zóny, kruhový objezd u obchodní akademie nebo obchvat okolo Libivé.  

Paralelní spojení Moravy a Čech bude kompletně hotové do konce desetiletí. Letos se D35 stane nejrozestavěnější dálnicí v zemi, do konce roku chce stát zahájit šest úseků v délce 35,7 kilometru a v dalších letech je v plánu dokončit zbývajících 52,7 kilometru.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky výběr, poradce, stavba, D35, Mohelnice, Staré Město, dálnice, okres Šumperk, projekt, Morava, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rafael Lorenc

plky. když to bude 2033 budeme rádi

Pondělí, 15. dubna 2024, 19:15Odpovědět

Dálnice D35 z Mohelnice do Čech má konečně zelenou. Ministerstvo vybralo poradce, hotovo bude v roce 2029  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.