Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Speed Marathon v kraji? Polovina řidičů jela rychle, na Šumpersku se jeden závodník řítil v obci stovkou

Ačkoliv policisté dlouho dopředu upozorňovali, že v pátek budou v rámci Speed Marathonu na silnicích v Olomouckém kraji měřit rychlost, moc to nepomohlo. Téměř polovina kontrolovaných aut jela rychle. Ne Šumpersku se jeden z řidičů řítil v obci dokonce stokilometrovou rychlostí.

V rámci Speed Marathonu, který proběhl v pátek, policisté v Olomouckém kraji zkontrolovali 209 vozidel a řešili celkem 133 přestupků. "Nejvyšší povolenou rychlost překročilo 92 řidičů, dvěma z nich policisté na místě zadrželi řidičské průkazy," potvrdila mluvčí policie Jiřina Vybíhalová. Na Šumpersku strážci zákona zastavili řidiče, který uháněl v obci rychlostí 98 kilometrů za hodinu.

Jeden z kontrolovaných řidičů přišel o řidičský průkaz kvůli ovlivnění alkoholem, mezi další časté přestupky patřily špatný technický stav vozidel, nesprávný způsob jízdy nebo předjíždění v místech, kde je to zakázáno, ale také držení mobilního telefonu během jízdy. "Příkazem na místě policisté vyřešili 119 přestupků a na pokutách vybrali částku 198 200 korun. Zbývajících čtrnáct přestupků oznámili k projednání příslušnému správnímu orgánu," dodala mluvčí policie.

Celorepublikovou akci s názvem Speed Marathon policisté dopředu avizovali. "Cílem je především snížit dopravní nehodovost a zvýšit bezpečnost. Proto také policie o akci předem informuje veřejnost. Cílem není odhalit co nejvíce přestupků, ale upozornit na rizika spojená s nedodržováním rychlosti, následkem které dochází každoročně k tisícům dopravních nehod s desítkami zmařených lidských životů," upozorňoval minulý týden Ladislav Jílek z krajského ředitelství policie.

Loni strážci zákona při stejné akci zkontrolovali v Olomouckém kraji 370 vozidel a zjistili 175 dopravních přestupků a jeden trestný čin. Nejvyšší povolenou rychlost překročilo 125 řidičů. Policisté přistihli dva řidiče pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem drog.

Napříč celou Českou republikou se policisté už tento pátek důsledněji zaměří na kontrolu dodržování nejvyšší povolené rychlosti při akci Speed Marathon 2024. Policie každoročně předem zveřejňuje místa, na kterých budou stát hlídky s radary a...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky Speed Marathon, rychlost, kontrola, pokuty, policie, alkohol, akce, okres Šumperk, Olomoucký kraj, silnice, řidičský průkaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speed Marathon v kraji? Polovina řidičů jela rychle, na Šumpersku se jeden závodník řítil v obci stovkou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.