Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Významné investice na Nové Ulici: Olomouc chystá modernizaci trati, podchodu i křižovatek

Ve finální fázi příprav jsou hned tři důležité investiční akce zaměřené na silniční, tramvajovou i pěší dopravu v olomoucké čtvrti Nová Ulice. Radnice dokončuje výběrová či zadávací řízení, po kterých budou moct začít úpravy křižovatek, rekonstrukce tramvajové trati v této oblasti a také obnova zašlého podchodu v Pionýrské ulici. Modernizace jsou v plánu na léto a podzim letošního roku.

Dlouho připravovaná zakázka zaměřená na vytvoření koordinovaného tahu světelné signalizace na Hraniční ulici poblíž olomoucké nákupní zóny Horní lán by měla v letošním roce zahrnovat rekonstrukci světelné signalizace na rozhlehlé křižovatce ulic Hraniční a Brněnská, dále by měly projít úpravou výše položené semafory na průniku ulic Hraniční a Čajkovského a třetí dotčenou oblastí je křížení ulic Hraniční, Okružní a I. P. Pavlova. Právě takzvaná křižovatka u vodojemu, která je jednou z využívaných tras k Fakultní nemocnici, by se měla při této zakázce proměnit a získat také světelnou signalizaci. Pro některé řidiče jde o problematické místo, dochází zde poměrně často k dopravním nehodám. Předpokládaná cena zakázky je na úrovni 47 milionů korun.

ANKETA: Olomouc se pustí do budování semaforů na křižovatce u vodojemu. Ve hře byl i kruhový objezd

Frekventované křižovatka u vodojemu v Olomouci, kde řidiči musí často dlouho stát, se dočká semaforů. Radní nyní schválili zahájení příslušného výběrového řízení, ve hře byl v minulosti i kruhový objezd, podle výpočtů by se sem však nevešel.

Nedaleko rekonstruovaných křižovatek plánuje Olomouc investovat také přibližně 35 milionů do rozsáhlé obnovy podchodu pod rušnou výpadovkou na Prostějov a tramvajovou tratí. I tato zakázka je podle Miloslava Tichého (ANO), investičního náměstka olomouckého primátora, ve fázi zadávacího řízení. „Pokud se podaří zadávací řízení úspěšně dokončit a podepsat smlouvy, tak obě akce plánujeme realizovat v době uzavírky z důvodu modernizace tramvajové trati v této lokalitě v létě a na podzim letošního roku,“ sdělil Tichý s tím, že konkrétní ceny a termíny budou známy až po ukončení zadávacích řízení.

Podchod spojující bytové zóny na ulici Pionýrská a Heyrovského čeká rekonstrukce celého objektu. Ten je složen ze čtyř částí – hlavního centrálního podzemního tubusu ústícího do ulice Heyrovského a tří zešikmených ramp s výstupem ke dvěma zastávkám tramvaje a k pěší komunikaci navazující na bytovou zónu z ulice Pionýrská. „Dojde k sanaci betonové konstrukce vně a uvnitř podchodu, vyspravení stávající konstrukce a hydroizolace, podchod dostane novou střešní konstrukci a krytinu, dojde k novému opláštění atiky a stávající prosklené výplně u tramvajových zastávek budou nahrazeny ocelovým rámem se zasklením z kaleného lepeného bezpečnostního skla,“ popsal chystané úpravy investiční náměstek s tím, že součástí této akce budou i nezbytné přeložky inženýrských sítí, nové osvětlení a také kamerový systém.

Na ulici Hraniční proběhnou úpravy tří křižovatek (body 2-4), pod ulicí Brněnská (bod 1) je v plánu rekonstrukce podchodu z Pionýrské ulice. Zdroj: mapy.cz
Ve spolupráci s Dopravním podnikem města Olomouce připravuje radnice další zásadní investici do infrastruktury v této části města v podobě rekonstrukce tramvajové trati v ulicích Hraniční a Brněnská v předpokládané hodnotě takřka čtvrt miliardy korun. „Stávající konstrukční řešení trasy neodpovídá současným standardům, které počítají s eliminací hlukové zátěže z dopravy. Tramvajový svršek se nachází na hranici své životnosti. Cílem je optimalizovat směrové poměry a navrhnout taková opatření, která budou mít prokazatelný vliv na snížení hluku vznikajícího z kolejové dopravy, a tím zvýšit komfort cestujících a obyvatelů přilehlé bytové zástavby,“ stojí v zadávacích podmínkách veřejné zakázky, která se má zaměřit na úseky tramvajové trati od zastávky Wolkerova po zastávku Fakultní nemocnice na ulici Brněnské a část na ulici Hraniční od křižovatky Brněnská - Hraniční po smyčku tramvají a počítá také s kompletní rekonstrukcí zastávek Wolkerova, Fakultní nemocnice a Nová Ulice. „Naše oddělení veřejných zakázek zadávací řízení nyní administruje, lhůta pro podání nabídek končí 9. května,“ podotkl Miloslav Tichý.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, modernizace, tramvajová trať, křižovatky, koordinovaný tah, Brněnská, Hraniční, podchod Pionýrská, DPMO, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Významné investice na Nové Ulici: Olomouc chystá modernizaci trati, podchodu i křižovatek  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.