Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

Demoliční ráno na D35 u Olomouce: v sérii řetězových nehod se srazilo 13 aut

Mimořádně náročné pondělní ráno prožili policisté a další složky integrovaného záchranného systému na dálničním obchvatu Olomouce. Během tři čtvrtě hodiny se postupně srazilo v tvořících se kolonách na pětikilometrovém úseku celkem třináct aut, škoda dohromady překročila 1,4 milionu korun. Jedna řidička skončila v nemocnici.

Mezi 270. a 275. kilometrem D35 u Olomouce došlo v pondělí ráno k sérii dopravních nehod, při kterých se střetlo celkem třináct vozidel. K první kolizi pěti vozů vyjížděli příslušníci dálničního oddělení Kocourovec na 270. kilometr dálnice k Nemilanům o půl sedmé ráno. V tomto úseku probíhá od dubna do července další etapa rekonstrukce dálničních mostů a provoz je veden zúženými pruhy. „Policisté zjistili, že se jedná o dvě nezávislé nehody. Řidič dodávkového vozidla Volkswagen Transporter nestačil zareagovat na vznikající kolonu před ním, nedodržel bezpečnou vzdálenost za vozidlem Toyota RAV4, které jelo před ním a narazil do něj. Za dodávkou stačilo bezpečně zastavit nákladní vozidlo i osobní vozidlo Renault Clio. To se ale brzy stalo obětí další dopravní nehody,“ popisoval policejní mluvčí Libor Hejtman. K místu se totiž blížilo Audi A3, jehož řidič nestihl na situaci reagovat. Narazil do Volkswagenu Passat, který před ním zpomaloval a následkem nárazu došlo ke střetu se zadní části Renaultu Clio. „Obě nehody se obešly bez zranění s celkovou škodou 580 tisíc korun,“ shrnul policista.

U Luké na Olomoucku z vrtulníku upadly dveře. Nikoho nezranily, pilot je zatím nenašel

Při přeletu v okolí obce Luká na Olomoucku upadly koncem minulého týdne z ultralehkého vrtulníku dveře. Konstrukce z karbonu a polykarbonátu o rozměrech asi jeden krát jeden metr spadla někam do polí v okolí, a nikoho tak nezranila. Pilot zatím...

O půl hodiny později se také ve směru od Ostravy na Olomouc stala další nehoda pěti aut, a to přibližně čtyři kilometry od místa předchozí srážky. „Řidič dodávkového vozidla Peugeot Boxer nestihl včas zareagovat na kolonu pomalu jedoucích vozidel v pravém jízdním pruhu, a aby zabránil srážce, rychle strhl řízení vlevo. Přitom narazil do vozidla Škoda Fabia jedoucího před ním. Fabia byla vymrštěna vpřed a narazila do vozidla Škoda Felicia. Došlo k řetězové reakci, při které Felicia narazila do Škody Superb a ta do nákladního vozidla Saxas. Po nehodě byla řidička Škody Felicia převezena do Fakultní nemocnice Olomouc. Policisté odhadli škodu na 530 tisíc korun,“ komentoval další událost pondělního rána u hanácké metropole mluvčí Hejtman.

Tím však celé dění nekončilo, o deset minut později se na 273. kilometru opět ve stejném pásu dálnice srazila tři nákladní vozidla. „Řidič soupravy Volvo se plně nevěnoval řízení, dle svých slov vlivem únavy usnul a naboural do vozidla Scania s návěsem jedoucího před ním. Scania pak následně narazila do nákladního vozidla Mercedes s návěsem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn a celkovou škodu policisté odhadli na 300 tisíc korun,“ vylíčil Libor Hejtman s tím, že žádný z řidičů nebyl pod vlivem alkoholu.

Policisté i dopravní experti apelují na obezřetnost a dodržování pravidel silničního provozu. Stavební sezona a období uzavírek je v plném proudu, v průběhu letních prázdnin mohou ještě další omezení na silnicích přibývat. „Tolik hromadných nehod, co bylo za uplynulé týdny, nepamatuji snad za posledních pět let. Jde o učebnicové příklady nedodržování bezpečné vzdálenosti a nevěnování se řízení. Tlačení se na řidiče před sebou k žádnému urychlení nevede, pouze to vytváří negativní atmosféru a důsledkem jsou i podobné řetězové nehody,“ upozorňuje krajský koordinátor BESIPu Miroslav Charouz.

Právě nedodržení bezpečné vzdálenosti je na dálnici jedním z výrazných rizik, při rychlosti 130 kilometrů v hodině urazí vozidlo během minimálního rozestupu dvou sekund 72 metrů. Řidič musí včas stihnout reagovat a přizpůsobit rychlost okolnímu dění. „Všichni spěchají a snad vůbec nechápou, co je brzdná dráha. Uzavírek je hodně, lidé si dávají nereálné časové cíle. Potřebují někam dorazit včas a jedou na limitu. Pak jsou takové následky. Spousta zodpovědných pak čeká v kolonách společně s hříšníky. Je potřeba, aby se lidé na silnicích opravdu řídili zdravým rozumem,“ dodává odborník na problematiku bezpečnosti na pozemních komunikacích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie České republiky

Štítky Doprava, nehoda, uzavírka, D35, nehoda D35, hromadná nehoda, řetězová nehoda, nehoda dálnice, bezpečnost, bezpečný odstup, BESIP, Policie ČR, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Proč mu strkáš čumák do pr.....e, když řidiš ?

Středa, 15. května 2024, 22:00Odpovědět

Demoliční ráno na D35 u Olomouce: v sérii řetězových nehod se srazilo 13 aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.