Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomouc upraví trasy pro cyklisty a pěší u parku, stavba omezí dopravu poblíž Šantovky

, aktualizováno 15. května 2024, 17:26

Třech lokalit poblíž centra Olomouce se dotknou stavební úpravy a s tím spojená dopravní omezení v průběhu zakázky Smetanovy Sady – přístup pro cyklisty. Takřka pětimilionová investice má zlepšit situaci na rušných místech, kde se protínají trasy kolařů, pěších i motoristů.

V závěru května by se měly rozběhnout práce na úpravě oblasti dvou vjezdů do olomouckého parku Smetanovy sady, pod zakázku se řadí i nedaleké napojení do sousední zóny Bezručových sadů.

Změny čekají zpevněné plochy na výjezdu z parku u křižovatky Vídeňské a Aksamitovy ulice na jednom z rohů starého autobusového nádraží u Tržnice. V tomto místě se úprava týká přibližně sto metrů dlouhého úseku až ke třídě Svobody, po které vedou tramvajové koleje.

Trať pro rychlovlaky pod drobnohledem. Obří projekt Moravská brána usiluje o významné povolení

Projekt výstavby takřka 65 kilometrů vysokorychlostní trati s označením Moravská brána prochází podrobným posouzením vlivu na životní prostředí. Záměr podle Správy železnic zohledňuje celou řadu požadavků s cílem minimalizace vlivu na okolní...

Další lokalitou je okraj parku na spojnici Vídeňské ulice a Polské ulice, tedy vyústění cyklotrasy z parku k obchodní galerii Šantovka. „Vede tam jen cyklostezka, ale lidé tam chodí. Vznikne tedy rozdělená smíšená stezka, přestavovat se bude opět úsek až k dalšímu přechodu přes třídu Svobody,“ přiblížil cyklokoordinátor olomouckého magistrátu Stanislav Losert.

„Třetí částí této akce bude úsek křižovatky ulice Aksamitova – U Výpadu směrem do Bezručových sadů,“ doplnil investiční náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO).

Podle smlouvy uzavřené se zhotovitelskou firmou vyjde přestavba míst na 4,6 milionu korun. „Z toho přibližně 2,9 milionu pokryje dotace z evropských fondů,“ sdělil náměstek Tichý.

Zaznačení míst úprav komunikací v Olomouci - na jednosměrné komunikaci v ul. Vídeňská směrem do ul. Aksamitova přes parkoviště u polikliniky a autobusové nádraží (body 1, 2, 3), prostor křižovatky ul. Polská a jednosměrné ul. Vídeňská (body 4, 5, 6) a v úseku křižovatky ul. Aksamitova – U Výpadu směrem do Bezručových sadů (bod 7. Zdroj: mapy.cz

Zejména pohyb přes rozhlehlé parkoviště u polikliniky, které zabírá část bývalého autobusového nádraží, může být pro některé cyklisty či chodce nepřehledný, situace by se měla během následujících měsíců zlepšit. „Jde o vyjasnění a zabezpečení těchto úseků. Parkoviště a bývalý autobusák je obrovská plocha s ostrůvky, jezdí tam auta i autobusy. Dlouhá léta to bylo bohužel nevyřešené,“ konstatoval koncepční analytik a koordinátor cyklistické dopravy z Odboru strategie a řízení Magistrátu města Olomouce Losert.

POLITICKÁ KORIDA: Co přineslo Olomouci členství v Evropské unii?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Na začátku května před dvaceti lety Česká republika vstoupila do Evropské unie? Co členství v EU přineslo Olomouci?

Podle cyklokoordinátora město přistoupilo při řešení dvojice vjezdů do Smetanových sadů ke komplexnějšímu pojetí. „Vstupů do této zóny je celkem sedm, v tomto případě se vyhodnotilo, že je potřeba místa upravit formou investice. Vypracoval se projekt, víme, že lidé projíždějí od Smetanových sadů často i do Bezručových sadů, kde je na začátku také do určité míry nepřehledná situace. Dojde k napojení na cyklostezku, která vede celými Bezručovými sady podél Mlýnského potoka. Další kousek města se tedy vyřeší,“ těší Stanislava Loserta.

Se stavebními pracemi budou souviset i dopravní omezení, termín přechodné úpravy provozu je stanovený od 27. května do 4. srpna. „Dopravní omezení jsou rozdělena do etap a budou se měnit v závislosti na postupu stavebních prací. Přesné termíny etap zatím proto nejsou jasné, uzavírky bude zhotovitel ještě upřesňovat,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

V první fázi by měla být uzavírka pouze částečná, při následné první etapě pak bude uzavřený výjezd z plochy bývalého autobusového nádraží a přilehlá část Vídeňské ulice bude provizorně obousměrná. Ve druhé etapě se zavře právě ulice Vídeňská. Omezení se tak dočasně dotkne i rozsáhlejších parkovacích kapacit. „Úplné uzavírky budou vždy o víkendu. V době konání Půlmaratonu Olomouc 15. června bude staveniště uklizené, dopravní značení se zákazy zastavení otočené, aby se dalo všude parkovat. Tato investiční akce musela zohlednit samozřejmě prioritně provoz autobusového nádraží a je výsledkem složitého jednání s KIDSOK, DPMO, a samotnými dopravci,“ doplnila mluvčí Štědrá.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, cyklostezka, investice, cyklotrasa, stavba, Smetanovy sady, park, Bezručovy sady, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc upraví trasy pro cyklisty a pěší u parku, stavba omezí dopravu poblíž Šantovky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.