Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Hurvínek opět na kolejích. Mezi Kojetínem a Tovačovem budou i letos jezdit historické vlaky

Milovníci historických vlaků se i letos mohou těšit na to, že mezi Kojetínem a Tovačovem na Přerovsku bude jezdit například motorový vůz z roku 1955 známý jako Hurvínek. Kroměřížské dráze, která provoz veteránů zajišťuje, přispěje na provoz Olomoucký kraj.

Olomoucký kraj přispěje na provoz historických vlaků mezi stanicemi Kojetín a Tovačov na Přerovsku celkem 80 tisíci korunami. Peníze obdrží Kroměřížská dráha, která provoz veteránů zajišťuje.

"Kroměřížská dráha vypravuje historické vlaky v rámci turisticky velmi atraktivních událostí. Letos půjde například o Hanácké léto nebo velmi oblíbený výlov Hradeckého rybníka v Tovačově. Proto jsme se rozhodli na provoz historických vlaků přispět," vysvětlil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN).

Historické mašinky už letos vypravila Kroměřížská dráha například o svátcích 1. a 8. května. Spolek má v péči i motorový vůz z roku 1955 známý jako Hurvínek, který dosahuje maximální rychlosti 60 kilometrů za hodinu a vyrobili ho ve Studénce.

"V kontrastu s historickými vlaky jsou moderní vozové jednotky RegioPanter. V našem kraji jich bude jezdit celkem 27, přičemž předávka posledních vozů se uskuteční už příští měsíc," dodal hejtman. Na rozdíl od Hurvínka sviští Pantery téměř trojnásobnou rychlostí, mají moderní podvozky, wifi síť a jsou bezbariérové.

DRBNA HISTORIČKA: Jak se pilo pivo ve staré Olomouci? Pivovary stály na každém rohu

Posezení u piva není jen oblíbenou volnočasovou aktivitou dneška, ale už ve středověku bylo takzvané posezení v truňku, tedy s alkoholickým nápojem, nedílnou součástí městského života. Pivo se však nevařilo ve velkých pivovarech, ale v...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky historie, vlak, veterán, mašinka, Hurvínek, Tovačov, Kojetín, Olomoucký kraj, příspěvek, dotace, okres Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hurvínek opět na kolejích. Mezi Kojetínem a Tovačovem budou i letos jezdit historické vlaky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.