Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

ŘSD získalo další pozemky pro D35 u Mohelnice, dostavba klíčového úseku počítá s nový termínem

Takřka tři čtvrtě miliardy vynaložil český stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic na výkup pozemků potřebných pro stavbu nového úseku D35 Mohelnice – Staré Město. Podle zástupců ŘSD majetkoprávní příprava postupuje rychle, u termínu zahájení výstavby ale došlo k posunu na rok 2026.

Při náročném procesu přípravy stavby nové části dálnice D35 Mohelnice – Staré Město spolupracuje Ředitelství silnic a dálnic na získávání potřebných pozemků s další státní institucí a sice se Státním pozemkovým úřadem (SPÚ). „V trase došlo k převodu 46 pozemků o celkové výměře téměř 71 tisíc metrů čtverečných. Od podání žádosti k realizaci dohody uplynulo devět měsíců, proces tedy trval od srpna 2023 do května 2024. Zájmová oblast se týká katastrálních území Křemačov, Loštice, Míroveček, Mohelnice, Podolí u Mohelnice, Řepová a Starý Maletín,“ popsal mluvčí olomouckého pracoviště ŘSD Miroslav Mazal.

Ten dodává, že kromě kooperace ŘSD a SPÚ úspěšně pokračují také výkupy parcel. „V současné době má ŘSD vyřešeny výkupy pozemků od 86 procent vlastníků, což odpovídá 78 procentům listů vlastnictví – z hlediska finančních prostředků jsme na tyto výkupy vynaložili cca 730 500 000 korun,“ přiblížil mluvčí.

Stavbu D35 Mohelnice – Staré Město a navazující úsek Staré Město Opatovec plánuje stát vybudovat metodou PPP, jehož podstatou je získání financí od soukromého investora na nákladnou výstavbu a následný dlouhodobý pronájem stavby veřejnému sektoru. Více než 34 kilometrů dálnice s budoucím nejdelším českým dálničním tunelem u Dětřichova, vyjde na přibližně 30 miliard korun.

Také zajištění financování je složitou záležitostí, stát musel opakovat výběrové řízení na odbornou poradenskou firmu, která má transakci zajistit z pohledu právního, finančního, ekonomického a technického. Transakčního poradce se podařilo vybrat na druhý pokus a tým z konsorcia tří firem bude nyní připravovat s příslušným úřady postup výběru soukromého investora obřího projektu. V průběhu letošního roku se v informačních dokumentech spojených se stavbou D35 Staré Město – Mohelnice objevoval jako orientační termín zahájení stavby rok 2025, nyní už je v aktualizované verzi uvedený rok 2026. V současnosti probíhá také stavební řízení pro získání stavebního povolení na úsek od Mohelnice, navazující část už klíčové potvrzení obdržela loni.

Vytíženou dálnici z Olomouce na Litovel čeká rekonstrukce za půl miliardy, ŘSD zatím provádí menší opravy

Na rušné dálnici D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí probíhají v závěru května sezonní plošné opravy nerovností, mezitím se připravuje mimořádně rozsáhlý rekonstrukční zásah. ŘSD nechá obnovit více než dvanáct kilometrů vytížené silnice ve směru od...

„Práce na přípravě se rozbíhají v rychlém tempu. Další klíčový termín je 13. června 2024, kdy v budově ministerstva dopravy proběhne investorský den. Na něm představíme všem potenciálním zájemcům o účast v tendru klíčové parametry projektu zmíněných úseků dálnice D35. Jak samostatné oddělení přípravy PPP projektů, tak transakční poradce za úkol v co nejrychlejším tempu a v přesně nastavených transparentních podmínkách nachystat výběr koncesionáře tak, aby stavba mohla začít v roce 2026,“ uvedl ministr Dopravy Martin Kupka (ODS) na webu resortu.

Pokud nedojde k dalším změnám, uvádí nyní ŘSD termín pro dokončení posledních úseků D35 na klíčovém alternativním spojení Moravy a Čech rok 2029.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ministerstvo dopravy České republiky

Štítky Doprava, stavba, dálnice, D35, Staré Město, Mohelnice, Opatovec, pozemky, Státní pozemkový úřad, poradce, stavební povolení, PPP, investice, ŘSD, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD získalo další pozemky pro D35 u Mohelnice, dostavba klíčového úseku počítá s nový termínem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.