Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Olomoucký kraj změní značení cyklostezek. Mají více propojovat obce

Některé cyklistické trasy v kraji čeká přeznačení, aby lépe odpovídaly požadavkům na bezpečnou cyklodopravu nejen do turistických oblastí, ale i mezi obcemi. Kraj pro tuto příležitost zadal studii, která při změně značení pomůže. Do stavby a úpravy cyklotras investuje kraj v letošním roce asi 20 milionů korun.

Síť cyklostezek v Olomouckém kraji má dohromady 480 kilometrů. Vyznačeny jsou ale podle návrhů z let 1999 až 2003 a je u nich kladen důraz na propojení turistických cílů. "Díky husté síti jsme navrhli změnit filozofii, aby cyklotrasy nepropojovaly pouze turistické cíle, ale i města a obce. Tím se zvýší význam cyklodopravy," uvedl národní cyklokoordinátor Jaroslav Martínek.

Proto kraj zadal studii optimalizace dopravní sítě pro cyklisty. Ta zmapovala všechny stávající a plánované komunikace, které jsou vhodné pro jízdu na kole. V Olomouckém kraji jich vzniklo nebo se právě staví asi sto kilometrů. „Budování cyklostezek má pro Olomoucký kraj řadu výhod. Jednak lidé mohou bezpečněji jezdit třeba do práce, podporujeme tím také cykloturistiku, a tím pádem i podnikání, a navíc ještě přispíváme k lepšímu životnímu prostředí, a taky je to zdravé,“ vysvětlil výhody cyklodopravy hejtman Josef Suchánek (STAN).

Policie usiluje o bezpečnější cyklistickou sezonu. Během loňské zemřelo 39 lidí

V loňském roce přišlo při dopravních nehodách o život 39 cyklistů. Z tohoto počtu téměř tři čtvrtiny nemělo ochrannou přilbou. Reakcí na tato čísla je nový ročník projektu "Na kole jen s přilbou" a další iniciativy na podporu bezpečnosti cyklistů.

„Nejde jen pořád dokola mírně upravovat síť cyklotras z roku 2002, která je postavena jen na myšlence cykloturistiky, ale je potřeba značení spojovat s otázkou dopravy. Snahou je, aby se u značených cyklotras využily nově vybudované bezpečné cyklostezky, které svádí cyklistickou dopravu z frekventovaných, a tím nebezpečných silnic II. a III. tříd na tyto nové cyklostezky,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Jan Šafařík (Spojenci – Koalice pro Olomoucký kraj).

Jednou z nejvytíženějších cyklotras je komunikace ve Velké Bystřici u Olomouce. „Po našich cyklostezkách projelo v roce 2023 nejvíce cyklistů v kraji. Celkem jsme napočítali 201 600 průjezdů. Zpřístupnění údolí řeky Bystřice pro cyklistickou dopravu řešíme od roku 2006 a postupně jsme začali budovat všechny naše stezky," uvedl tamní starosta Marek Pazdera (Za příjemný život).

Přeznačování organizuje Olomoucký kraj ve spolupráci s obcemi a zapsanými spolky. V loňském roce už byly přeznačeny cyklotrasy 5 a 50, v letošním roce dojde na číslo 518. Všechny plánované a realizované cyklistické komunikace, včetně návrhů na přeznačení jsou zaneseny v mapovém portálu olkr.stavbycyklo.cz.

Do Jeseníků cyklobusem. Víkendový spoj z Olomouce začne letos jezdit o několik týdnů dřív

Pro příznivce cyklistických vyjížděk v horské krajině i letos funguje možnost dopravy do Jeseníků prostřednictvím cyklobusů. Speciální linka s přívěsem pro převoz až dvaceti kol začala jezdit o měsíc a půl dříve než loni, k dispozici bude o...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Olomoucký kraj

Štítky cyklostezky, cyklodoprava, značení, změna, Olomoucký kraj, cyklistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj změní značení cyklostezek. Mají více propojovat obce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.