Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Náprava ošizených oprav z korupční kauzy Autostráda už nebude tak dlouhá, ubezpečuje starosta Litovle

Náprava ošizených oprav v Litovli z korupční kauzy Autostráda už nebude tak dlouhá, jako když se původní rekonstrukce dělala. Práce na dlouhou dobu zablokovaly dopravu ve městě, řidiči se museli potýkat s uzavírkami a omezeními. Podle starosty by případná náprava měla trvat maximálně v řádu týdnů.

Korupční kauza Autostráda, ve které politici, úředníci a zaměstnanci stavebních firem ohýbali stavební zakázky v dopravě v Olomouckém kraji, má nepříjemnou dohru. Některé ošizené silnice se budou muset předělat, což opět vyvolá stavební ruch, hluk a hlavně proklínané uzavírky a objížďky. Starostové dotčených obcí jsou naštvaní, dopravní peklo si kvůli opravám v minulosti prožívala například Litovel na Olomoucku.

Starosta Litovle Viktor Kohout (SNK) je z toho nešťastný. "Je to opravdu velmi nepříjemné nejen pro investora, kterým byl Olomoucký kraj, ale i pro nás. Mnohamilionovou investici zastínila aféra, se kterou nemáme nic společného. Dělalo se to pro lidi, silnice byla v katastrofálním stavu a my jsme velmi rádi, že se to opravilo. Ale teď cítíme zklamání, jsem naštvaný," přiznal starosta.

Potvrdil zároveň, že kontrolní sondy v některých částech průtahu ukázaly, že oprava byla opravdu ošizená. Naštěstí vše podle starosty nasvědčuje tomu, že by se reklamace nemusela týkat celého průtahu městem, ale jen části vozovky v Dukelské ulici od elektrárenského náhonu po prodejnu Tesco, což je sice na frekventované tahu, ale jde zhruba jen o 300 metrů.

Litovel odřízne souběh oprav dálnice a přejezdu. Autobusy možná budou jezdit po polní cestě

Nepříjemný souběh dvou uzavírek ovlivní na začátku října dopravu na Litovelsku. Nájezd na dálnici u Unčovic, místní části Litovle, je zavřený kvůli rekonstrukci v režii ŘSD. Náhradní variantou je trasa k D35 přes Nasobůrky. V tomto úseku má ale...

“Předpokládám, že teď nastane období, kdy se firmy budou bránit, udělají si vlastní sondy, možná to půjde k soudu, může to být ještě dlouhý spor. Pokud by se pochybení prokázalo a firma to bude muset napravit, už to naštěstí nebude tak, jak se lidé obávají, že tady zase budeme dva roky zavření. Oprava by proběhla řádově v týdnech. Všechny vpusti a nové mosty, které trvaly nejdéle, jsou v pořádku stejně jako například obrubníky. Takže by se jednalo jen o odkrytí některých stávajících vrstev a pokládku nových asi v jiné tloušťce. Je to nepříjemnost, viníci budou určitě potrestaní, ale pokud jde o možné uzavření Litovle, jednalo by se o krátkou část silnice a řádově o týdny,” uklidňuje obavy starosta.

Kvůli nekvalitně provedeným opravám v korupční kauze Olomoucké hejtmanství reklamuje celkem pět silnic, u kterých odborná diagnostika zjistila závažné problémy.

V korupční kause Autostráda kriminalisté loni obvinili 13 lidí. Je mezi nimi bývalý krajský šéf ODS, náměstek hejtmana a radní Přerova Michal Zácha, přerovský podnikatel Robert Knobloch, úředníci a zástupci stavebních firem. Zácha a Knobloch v politice skončili, ODS rozprášila také celou svou přerovskou buňku strany. Nového šéfa už má správa silnic v Olomouckém kraji.

Skupina ohýbala stavební zakázky v dopravě a poté šidila i jejich provedení, vydělávala tak miliony korun. Policie zadokumentovala devět zakázek a celkovou škodu 50 milionů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Litovel, oprava, uzavírka, omezení, doprava, obavy, starosta, korupce, Autostráda, Olomoucký kraj, silnice, ODS, Michal Zácha, Robert Knobloch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eduard Táborský

Zabavit všem zúčastněným veškerý majetek a pozavírat na desítky let, aby už konečně místní politická mafie pochopila, že takhle to dál nejde.

Úterý, 18. června 2024, 13:27Odpovědět

Náprava ošizených oprav z korupční kauzy Autostráda už nebude tak dlouhá, ubezpečuje starosta Litovle  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.