Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Jednu z tras do Uničova zklidní automatický radar. Brzy začne vystavování prvních pokut

Zklidnit dopravu a omezit rychlou jízdu řidičů chce prostřednictvím stacionárního radaru město Uničov na Olomoucku. První radar je již nainstalovaný v místní části Nová Dědina a brzy by měl přejít do ostrého provozu. Podle zkušeností s pilotní částí projektu bude radnice zvažovat případné umístění dalších zařízení i na jiná místa.

Podle mluvčího Uničova Marka Juráně nainstalovala specializovaná firma automatický radar do uničovské části Nová Dědina o několik týdnů dříve oproti předpokládanému harmonogramu. Technologie dohlédne na dodržování maximální povolené rychlosti v obci, která leží na trase mezi Uničovem, Šumvaldem a dále například Šumperkem či Rýmařovem. „Kamery jsou nainstalované a systém je funkční. Motoristé už zřejmě toto opatření ke zvýšení bezpečnosti vnímají a četnost přestupků je nižší. V nejbližších dnech dojde k zahájení ostrého provozu měření. Přestupky už poté budou vyřizovány formou pokuty,“ potvrdil starosta Uničova Radek Vincour (ODS).

Nové fotovoltaiky i úsporná opatření. Olomoucký kraj investuje do energetické soběstačnosti

Olomoucké hejtmanství se společně se svými příspěvkovými organizacemi zaměřuje na navýšení energetické soběstačnosti a také vylepšení úsporných opatření. Kraj rozpracovává čtyři projekty instalace rozsáhlejších souborů fotovoltaických panelů na...

Úsek silnice II/446 v Nové Dědině je podle něj potřeba zabezpečit kvůli pohybu zranitelných účastníků silničního provozu, v místě se pohybují chodci i cyklisté. V lokalitě bude probíhat okamžité bodové měření rychlosti, úsekovou kontrolu město případně zvažuje do budoucna v dalších místních částech. „Původně jsme chtěli pořizovat i více radarů, máme vytipovaná další místa. Ale nakonec jsme se rozhodli zkušebně pro instalaci jednoho zařízení. K překračování rychlosti dochází i v dalších oblastech jako jsou Střelice, Horní Sukolom, Dolní Sukolom či Benkov. Můžeme zvažovat instalaci měřícího zařízení i tam. Nicméně městská policie využívá i mobilní radar, takže průběžnou kontrolu můžeme zajišťovat i touto formou. Vůbec nám nejde o to, abychom na pokutách nějak vydělávali. Cílem je, aby si řidiči uvědomovali, že mají dodržovat předpisy,“ říká starosta.

S novinkou se pojí i potřeba personálního posílení přestupkového oddělení. „Zátěž s vyřizováním určitě bude, ale byli bychom rádi, kdyby pokut bylo co nejméně. S celým projektem budeme dál pracovat, první výsledky se dají očekávat po prázdninách, kdy se ukáže, jak řidiči ceduli Uničov – Nová Dědina registrují,“ doplnil Vincour s tím, že probíhají také prvotní debaty s obcemi v okolí, pro které by mohl Uničov zajišťovat fungování automatického měření rychlosti.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, měření rychlosti, radar, auta, radar Uničov, Uničov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednu z tras do Uničova zklidní automatický radar. Brzy začne vystavování prvních pokut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.