Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Poslední úsek dálnice D35 z Mohelnice do Čech má stavební povolení. Hotovo bude na konci desetiletí

Stavba dálnice D35 z Mohelnice směrem do Čech může odstartovat. Úřady vydaly stavební povolení na poslední úsek z Mohelnice do Starého Města, který bude stavět soukromý partner státu. Silničáři vykupují pozemky a připravují archeologický průzkum, hotovo bude na konci desetiletí.

"DESU vydalo stavební povolení na poslední úsek D35 mezi Ostrovem a Olomoucí na akci D35 Staré Město - Mohelnice. Na akci probíhá majetkoprávní příprava a připravuje se zahájení výběrového řízení na zhotovitele archeologického výzkumu. Stavba délky 18,2 kilometru má být realizována formou PPP," potvrdil na sociálních sítích ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

Pokračování dálnice D35 z Mohelnice na Šumpersku do Starého Města v sousedním Pardubickém kraji zrychlí cestování do Čech, přinese úlevu přetížené D1 a hlavně dopravě za Mohelnicí na nebezpečném mohelnickém kopci, kde jsou často velmi vážné nehody.

Dva poslední úseky dálnice za více než 36 miliard korun jsou zařazené mezi PPP projekty, což je partnerství veřejného a soukromého sektoru. Vybraný koncesionář dálnici postaví za svoje peníze a na své náklady ji po dobu zpravidla několika desítek let bude také provozovat. Stát bude stavbu postupně splácet.

ŘSD získalo další pozemky pro D35 u Mohelnice, dostavba klíčového úseku počítá s nový termínem

Takřka tři čtvrtě miliardy vynaložil český stát prostřednictvím Ředitelství silnic a dálnic na výkup pozemků potřebných pro stavbu nového úseku D35 Mohelnice – Staré Město. Podle zástupců ŘSD majetkoprávní příprava postupuje rychle, u termínu...

Výběr transakčního poradce, který státu s PPP projektem pomůže, se ovšem protáhl, vykoupené nejsou zatím ani všechny pozemky, termín zahájení stavby proto silničáři posunuli až na rok 2026.

Termín dokončení dálnice v roce 2029 by však ohrožený být neměl. "Paralelní spojnici Čech a Moravy v podobě D35 chceme dokončit do roku 2029 a právě dva poslední úseky v délce 35 kilometrů mohou být dalším projektem financovaným a realizovaným ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru," uvedl nedávno v tiskové zprávě ministr dopravy Martin Kupka (ODS).   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ministerstvo dopravy, Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky D35, stavební povolení, stavba, PPP, Mohelnice, Šumperk, Staré Město, dálnice, projekt, Olomouc, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední úsek dálnice D35 z Mohelnice do Čech má stavební povolení. Hotovo bude na konci desetiletí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.