Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Letitý úsek tramvajové trati v Olomouci projde rozsáhlou modernizací. Čeká se na potvrzení dotace

Zásadní opravou by měla v následujících měsících projít důležitá součást sítě tramvajových tratí v Olomouci – před zahájením je modernizace úseku v ulicích Brněnská a Hraniční v městské části Nová Ulice. Dopravní podnik čeká na potvrzení dotační podpory, rekonstrukce vyjde na takřka 200 milionů korun. Tramvaje už nyní tímto úsekem neprojíždějí kvůli další investiční akci, která se zaměřuje na úpravu křižovatek v blízkosti trati.

Od začátku prázdnin je v úseku trati mezi zastávkami Okresní soud a Nová ulice vyloučen provoz tramvají, dopravní omezení je naplánované až do konce letošního roku a cestující přepravují náhradní autobusy. Důvodem výluky je v aktuální fázi investice olomoucké radnice nazvaná Hraniční ulice koordinovaný tah, SSZ. Odborná firma bude postupně provádět práce ve třech křižovatkách a přilehlých úsecích silnice i chodníků, světelná signalizace semaforů by měla být v plynulém režimu koordinovaného tahu. Podle smluvní dokumentace proběhnou stavební a montážní práce v ochranném pásmu tramvajové trati a nelze je provádět za stálého tramvajového provozu. Město navíc investovalo také do obnovy podchodu Pionýrská, který se nachází pod rušnou silnicí a tramvajovou tratí a pro cestující představuje přístupovou trasu i k tramvajovým zastávkám. Tato rekonstrukce potrvá do poloviny října. 

Výluka současně poslouží ale i k důležité modernizaci tramvajové trati, kterou ve spolupráci s radnicí připravil Dopravní podnik města Olomouce (DPMO). „Jedná se o modernizaci dvou úseků tramvajové dráhy v podobě kompletní obnovy tramvajové trati v rozsahu tramvajového svršku i spodku včetně nových protihlukových opatření a prvků v souladu s modro-zelenou infrastrukturou v ulicích Brněnská a Hraniční. Konkrétně jde o úseky tramvajové trati od zastávky Wolkerova po zastávku Fakultní nemocnice v ulici Brněnské a úsek v ulici Hraniční od křižovatky Brněnská – Hraniční po smyčku tramvají. Stávající konstrukční řešení trasy neodpovídá současným standardům, které počítají s eliminací hlukové zátěže z tramvajové dopravy,“ přiblížila mluvčí DPMO Anna Sýkorová.

Provoz na rušné Brněnské ulici v Olomouci omezí rekonstrukce podchodu a křižovatky

Do další fáze vstoupila tento týden rekonstrukce podchodu Pionýrská na pomezí olomouckých částí Nová Ulice a Povel. Stavební práce si vyžádaly uzavření využívané trasy pro chodce a cyklisty. Nad podchodem je omezený provoz také na frekventované...

Několikaměsíční rekonstrukční zásah tak přinese zvýšení komfortu i bezpečnosti. Investice zlepší stav pro cestující, obyvatele přilehlé bytové zástavby i pro pracovníky dopravního podniku, kteří se v uplynulých letech také potýkali s již nevyhovující kondicí tramvajové dráhy. „Tramvajový svršek i spodek na zmíněných úsecích se nachází na hranici své životnosti. V důsledku tohoto technického stavu je v uvedených úsecích četný výskyt závad, které mají negativní dopad na cestující. Modernizované úseky byly vybudovány v druhé polovině 80. let od přeložení tramvajové trati z Fakultní nemocnice do Brněnské a Hraniční ulice a od té doby neprošly větší opravou. Součástí modernizace je rekonstrukce tramvajových zastávek Wolkerova, Nová Ulice a Fakultní nemocnice, u které půjde pouze o zastávku ve směru na Novou Ulici,“ komentovala Sýkorová.

Významná modernizace infrastruktury v krajském městě by měla probíhat v letních a podzimních měsících, pro zahájení prací je důležitý verdikt o dotační podpoře. Původně předpokládaná hodnota zakázky byla na úrovni okolo 250 milionů korun, částku se podařilo ve výběrovém řízení snížit. „Zhotovitel stavby je vybrán, vítězem veřejné zakázky je firma Subterra a.s. s cenou díla necelých 198 milionů Kč. Na tuto investiční akci jsme požádali o dotaci Ministerstvo dopravy a z jejich strany čekáme na potvrzení o zajištění financování,“ doplnila mluvčí olomouckého dopravního podniku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dopravní podnik města Olomouce

Štítky Doprava, investice, stavba, tramvajová trať, výluka, omezení, přestavba, modernizace, Nová Ulice, Olomouc, DPMO, Dopravní podnik města Olomouce, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letitý úsek tramvajové trati v Olomouci projde rozsáhlou modernizací. Čeká se na potvrzení dotace  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.