Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Provoz na rušné Brněnské ulici v Olomouci omezí rekonstrukce podchodu a křižovatky

Do další fáze vstoupila tento týden rekonstrukce podchodu Pionýrská na pomezí olomouckých částí Nová Ulice a Povel. Stavební práce si vyžádaly uzavření využívané trasy pro chodce a cyklisty. Nad podchodem je omezený provoz také na frekventované silnici I/46 v Brněnské ulici. Další uzavírky v lokalitě budou ještě přibývat, rozbíhá se také úprava souboru tří křižovatek.

V oblasti poblíž olomoucké fakultní nemocnice probíhají od konce června práce na rekonstrukci ulic Čajkovského a Pionýrská, ke kterým se přidala také investice do obnovy zašlého podchodu spojujícího ulice Heyrovského a Pionýrská. Zakázka v hodnotě takřka 24 milionů korun má za sebou úvodní týdny prací, firma nyní pro provádění dalších činností musela podchod uzavřít. „Oprava si kvůli bezpečnosti vyžádá uzavření podchodu, a to od 8. do 21. července, kdy budou probíhat bourací práce na rampě ze strany od Pionýrské ulice, a poté zhruba na další dva týdny v druhé polovině srpna kvůli výstavbě nosné konstrukce střechy podchodu ve stejném místě,“ sdělila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová s tím, že náhradní trasa pro překonání frekventované silnice vede pro pěší a cyklisty k podchodu u tramvajové zastávky Fakultní nemocnice.

Na Velkomoravské přes zúžení. Úřady upravily provoz u nebezpečného přechodu v Olomouci

Pozitivní zpráva pro chodce, méně příznivá pro řidiče. Na frekventované dopravní tepně ve Velkomoravské ulici v Olomouci došlo v závěru týdne k další změně řešení provozu poblíž prodejny Lidl, kde probíhá modernizace křižovatky. U provizorního...

Stavební práce se u Pionýrské netýkají jen pěších či cyklistů, došlo také k přechodné úpravě provozu na krátkém úseku ulice Brněnská, čtyřproudová komunikace je zúžená na polovinu. „Kvůli kompletní rekonstrukci podchodu zde byly uzavřeny levé jízdní pruhy,“ doplnila mluvčí.

Částečná uzavírka se bude v dalších týdnech ještě rozšiřovat, a to do prostoru rozlehlé a vytížené křižovatky Brněnská – Hraniční, kudy za běžného provozu projíždějí i tramvaje. Provoz na trati je ale nyní právě kvůli zakázce nazvané Hraniční, koordinovaný tah SSZ vyloučen, tramvajové soupravy nahradily na několik měsíců autobusy. „Asi za dva týdny tedy přibude také svedení dopravy do jednoho jízdního pruhu na příjezdu od Brna a na výjezdu z Olomouce na křižovatce Brněnská – Hraniční. Důvodem je vedení objízdných tras autobusů MHD v době nefunkční křižovatky. Úprava bude trvat po dobu nezbytně nutnou,“ uvedla Doleželová. Podle sčítání dopravy z roku 2020 tímto úsekem projíždí v pracovní dny přibližně 29 tisíc vozidel denně.

ANKETA: Olomouc se pustí do budování semaforů na křižovatce u vodojemu. Ve hře byl i kruhový objezd

Frekventované křižovatka u vodojemu v Olomouci, kde řidiči musí často dlouho stát, se dočká semaforů. Radní nyní schválili zahájení příslušného výběrového řízení, ve hře byl v minulosti i kruhový objezd, podle výpočtů by se sem však nevešel.

Zhotovitelská firma začala nejprve s přípravnými pracemi mimo silnici. Rekonstrukce tří křižovatek v Hraniční ulici budou postupovat od křižovatky Brněnská – Hraniční, přes Hraniční – Čajkovského až po křižovatku ulic Hraniční – Okružní – I. P. Pavlova, označovanou také jako křižovatka u vodojemu. Právě v místě průniku tří ulic nechá město nainstalovat semafory, které zde dosud nebyly. Křižovatka byla zejména v dobách dopravní špičky pro některé řidiče problematicky průjezdná a docházelo zde i k poměrně častým kolizím. Díky investici ve výši 51 milionů korun dostane Hraniční ulice nové dopravní řešení. „Jednotlivé křižovatky budou propojeny koordinačním a optickým kabelem, budou spolu tedy lépe komunikovat a zajistí plynulý provoz. Na křižovatce s I. P. Pavlova se také stavebně upraví chodníky, aby nově splňovaly požadavky na bezbariérovost, přibude cyklostezka a opraví se vozovka,“ specifikovala mluvčí města.

Na ulici Hraniční proběhnou úpravy tří křižovatek (body 2-4), pod ulicí Brněnská (bod 1) probíhá rekonstrukce podchodu z Pionýrské ulice. Zdroj: mapy.cz

Přestavba křižovatky u vodojemu přijde na řadu v polovině září a práce potrvají do konce roku. Vytížená lokalita by měla být částečně průjezdná po celou dobu rekonstrukce s výjimkou několika dnů, kdy bude křižovatku potřeba uzavřít.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Doprava, omezení, stavba, podchod Pionýrská, Hraniční, Brněnská, uzavírka Brněnská, částečná uzavírka, koordinovaný tah, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz na rušné Brněnské ulici v Olomouci omezí rekonstrukce podchodu a křižovatky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.